Karlovačka županija: Na procjenu za ratnu štetu još 1200 objekata

KOMISIJA za procjenu ratne štete Karlovačke županije treba obići još oko 1200 objekata za koje su vlasnici do zakonskog roka 30. prosinca 2001. predali zahtjev za obnovu, a Komisija ih još nije obišla.

U Karlovačkoj je županiji dosad obnovljeno više od 11 tisuća stambenih jedinica u što je uloženo 1,2 milijarda kuna, u obnovu škola, sakralnih i drugih javnih objekata oko 43,1 i infrastrukturu 7,8 milijuna kuna.

Kako se doznaje od pročelnika županijskog Odjela za obnovu Mirka Škrgatića, za procjenu štete župan Vlado Jelkovac je ovih dana prerasporedom posla odobrio još dvojicu djelatnika, kako bi procjenu obavljala dva tima, a ne kao do sada samo jedan. I UNHCR je Komisiji ustupio jedno terensko vozilo.

Pročelnik Škrgatić smatra da se ukupno dokumentirana ratna šteta u Županiji, službeno procijenjena na 5,4 milijarde kuna, neće bitno promijeniti ni kad Komisija završi obilazak tih 1200 objekata. Najveći broj tih kuća je udaljen od ratnog djelovanja u Domovinskom ratu, a većinu tih zahtjeva za obnovu poslali su vlasnici iz Srbije, Crne Gore, Republike Srpske i drugih zemalja kako bi iskoristili zadnji rok za prijavu, iako nisu zapravo znali pravo stanje svoje imovine. Po podatcima Odjela za obnovu vlasnici dijela te imovine očekuju obnovu jer su im kuće propale zbog neuporabe, rekao je Škrgatić, objasnivši da se po kriterijima za obnovu takve kuće neće obnavljati. Pravo na obnovu imaju osobe u inozemstvu, ali ako su u oštećenim kućama živjele do početka ratnih operacija i to ne samo formalno prijavom prebivališta nego i neprekinutom uporabom kuća.

Kad Komisija za popis i procjenu ratnih šteta utvrdi da netko iz inozemstva ima pravo na obnovu, to još neće značiti da se obnova može obaviti bez upravnog postupka koji je potreban da bi se našli vlasnici, za koje državna tijela nemaju podataka ni u kojoj su državi, a kamoli adresu.

´Povezujemo se s dobrotvornim udrugama kako bismo došli do vlasnika koji žive u inozemstvu, ali znamo da ćemo tu biti velikih teškoća´, rekao je pročelnik Škrgatić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara