Katalonci na ulicama proslavili nacionalni dan, bilo ih je najmanje još od 2012.

Katalonci na ulicama proslavili nacionalni dan, bilo ih je najmanje još od 2012.
Foto: EPA

NA ulicama Barcelone jučer se okupilo 600.000 zagovornika nezavisnosti Katalonije, pokrajine na sjeveroistoku Španjolske, obilježavajući nacionalni dan Diadu, priopćila je gradska policija, dok ih je godinu ranije ondje bilo milijun. Ovogodišnji pad se objašnjava zamorom te podjelama unutar pokreta za nezavisnost.

Ove godine je zabilježen najmanji broj sudionika od 2012. kada su nevladine organizacije Asemblea Nacional Catalana (ANC) i Ómnium Cultural počele organizirati masovna okupljanja na taj dan.

Okupljanja su ove godine održana pod parolom "Cilj nezavisnost" i u iščekivanju presude za dvanaestero katalonskih lidera optuženih za pobunu protiv Španjolske, neposluh i korištenje javnog novca za organiziranje referenduma 2017. godine koji je bio zabranio španjolski Ustavni sud. Nakon referenduma je bila izglasana i proglašena republika Katalonija, no ona nije zaživjela u stvarnosti.

Prosvjedovalo oko 1000 ljudi, bacali su kamenje i dimne bombe na policiju

Oko tisuću osoba jučer je prosvjedovalo ispred regionalnog parlamenta u Barceloni tražeći od vladajućih stranki za nezavisnost, Katalonske republikanske ljevice (ERC) i Zajedno za Kataloniju (JxCat), da konačno proglase i uspostave republiku "što košta da košta". Taj je prosvjed organiziran spontano preko društvenih mreža i nije bio povezan s organizacijom proslave nacionalnog dana.

Ispred parlamenta, koji su čuvali policajci uz postavljene barijere, na prilazima je došlo do napetosti. Prosvjednici su bacili više limenki i kamenja na policiju, a također i dimne bombe. Pritom su vikali vladajućim strankama: "Došli smo vas izbaciti", "Izdajice", "Prevarili ste birače". Policijski helikopter je nadlijetao poprište, a policija upozorila prosvjednike na moguću akciju. Oko 21 sat policija je rastjerala okupljene.

"Već desetu godinu dolazim na Diadu. Održavamo puls. Nemamo istu energiju kao ranije, no zbog političkih zatvorenika smo sada tu“, rekao je muškarac po imenu Pau za novine El País.

"U listopadu 2017. narod je podržavao političku agendu, sada nisam siguran da je tako. Političari idu jednim putem, a narod drugim", dodao je.

Prvi put na čelu manifestacije nisu bili političari nego aktivisti koji zagovaraju odcjepljenje od Španjolske. "Narod ne namjerava zakazati", pisalo je na jednom transparentu među brojnim zastavama koje simboliziraju nezavisnost.

Premijer Katalonije ponavlja: Naš cilj je nezavisnost

Okupljeni su nosili veliki transparent s likom Oriola Junquerasa, bivšeg potpredsjednika vlade kojem prijeti kazna zatvora od 25 godina jer je optužen za pobunu. On se nalazi u pritvoru čekajući sudsku presudu koja bi mogla biti objavljena ovaj ili idući mjesec. "Sloboda", pisalo je na pozornici u središtu grada. Još osmero optuženih nalazi se u pritvoru.

Stranke za nezavisnost nisu se usuglasile oko mogućeg političkog odgovora na potencijalno osuđujuću presudu. Među njima je došlo do razmimoilaženja proteklih mjeseci. Jučerašnjim okupljanjem nastojale su vratiti ujedinjenost.

"Naš cilj je nezavisnost i provođenje prava o samoodređenju", izjavio je katalonski premijer Quim Torra ranije tijekom dana.

Katalonske stranke koje zagovaraju cjelovitost Španjolske nisu sudjelovale u obilježavanju Dana Katalonije optuživši regionalnu vladu da je "ukrala zabavu" u svoje političke svrhe te da bi to trebao biti dan svih Katalonaca od kojih mnogi ne podržavaju nezavisnost.

"Nadam se da će doći dan kada će Diada biti proslava svih Katalonaca", rekao je u Madridu španjolski premijer Pedro Sánchez. On je još ranije odbio zahtjev Torre za dogovornim i priznatim referendumom pozvavši se na španjolski ustav.

Španjolska vlada napominje kako ondje ne postoje politički zatvorenici, već zatvoreni političari te da treba poštivati odluku suda kakva god ona bude.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara