Katalonska vlada netransparentno zapošljavala svoje ljude u Zagrebu

Katalonska vlada netransparentno zapošljavala svoje ljude u Zagrebu
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

PREDSTAVNIŠTVO vlade Katalonije u Zagrebu provelo je netransparentan javni natječaj za zapošljavanje osoblja jer njegov delegat Eric Hauck nije svim kandidatima omogućio ravnopravno sudjelovanje, izvijestio je katalonski ured za transparentnost u Barceloni.

Katalonska vlada je ljetos raspisala natječaj za radna mjesta u svom predstavništvu u Zagrebu od kuda nastoji uspostavljati političke, gospodarske i kulturne odnose s državama jugoistočne Europe.

Hauck je prije ljeta rekao novinarima kako za te pozicije neće biti javnog natječaja nego da će on prema vlastitom nahođenju moći odabrati zaposlenike. Nakon što je u Barceloni objavljen javni natječaj, u kojem su navedeni strogi propisi njegovog provođenja, neke kandidate je zvao telefonom, s nekima je komunicirao WhatsAppom, a nije slao službene e-mailove niti je odgovarao na upite.

Nije im dao da naknadno izađu na razgovor

Neke kandidate je usred ljetne sezone pozivao na intervju unutar 24 sata, ne omogućivši im da izađu na intervju naknadno, čime je ostavio prostor sumnjama da je imao već odabrane ljude za ta mjesta.

Plaće tih zaposlenika i rad predstavništva u Zagrebu financiraju se novcem španjolskih poreznih obveznika.

Nakon što su katalonska vlada i ured za transparentnost primili žalbe na natječaj priznao je propuste u njegovom provođenju pa je naknadno ponudio nekim odbačenim kandidatima mogućnost da izađu na intervju.

"Htio bih se ispričati zbog načina na koji je obavljen poziv za intervju. Od prvog trenutka trebao sam komunicirati e-mailom i ponuditi više mogućnosti za pronalaženje datuma za intervju, s osobama odgovornima za postupak selekcije", napisao je Hauck u e-mailu. Natječaj nije bio poništen niti je poznato tko je zaposlen na radnim mjestima iz natječaja.

Natječaj je proveo Ured za vanjsku akciju, institucionalne odnose i transparentnost

Ured koji je proveo taj natječaj zove se Ured za vanjsku akciju, institucionalne odnose i transparentnost (Departamento de Acción Exterior, Relaciones Institucionales y Transparencia). Njegov čelnik Alfred Bosch nije odgovorio na upit, a bivši glasnogovornik tog ureda te aktualni glasnogovornik unutarnjih poslova Joan Piqué rekao je da se potrebno obratiti onome tko je organizirao natječaj.

Katalonska regionalna vlada iz predstavništva u Zagrebu nastoji uspostaviti veze s Hrvatskom, Slovenijom, BiH, Srbijom, Crnom Gorom, Makedonijom, Kosovom, Albanijom, Bugarskom i Grčkom. Ta predstavništva naziva svojim "veleposlanstvima".

Katalonska vlada preko njih zagovara odcjepljenje Katalonije od Španjolske te nastoji internacionalizirati politički sukob Barcelone i Madrida. Španjolsko državno odvjetništvo optužilo je bivše članove katalonske vlade, među kojima i nekadašnjeg predsjednika Carlesa Puigdemonta, za nezakonito trošenje javnog novca na aktivnosti vezene za pokušaj stjecanja neovisnosti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara