Katalonski parlament nakon tri mjeseca bira novog predsjednika vlade

Katalonski parlament nakon tri mjeseca bira novog predsjednika vlade
Screenshot: YouTube
 
U KATALONSKOM parlamentu će se u četvrtak održati dugoočekivano glasovanje o predsjedniku vlade Katalonije za čije mjesto je kandidat 51-godišnji zagovornik nezavisnosti Jordi Turull.
 
Turull, optužen za pobunu protiv Španjolske, ali na uvjetnoj slobodi, predložen je za kandidata nakon što je od svoje kandidature odustao Jordi Sanchez, pritvoren pored Madrida.
 
Stranke za nezavisnost Katalonije, koje imaju većinu mjesta u parlamentu u Barceloni, mogle bi potvrditi Turulla za predsjednika.
 
On je njihov treći kandidat nakon što je propao izbor Puigdemonta i Sancheza, odnosno nakon što oni nisu mogli prisustvovati glasovanju što je uvjet da bi uopće mogli biti izabrani.
 
Predsjednik katalonskog parlamenta Roger Torrent u srijedu navečer je obavio telefonske razgovore s predstavnicima svih stranaka pa za četvrtak u 17 sati sazvao sjednicu u parlamentu.
 
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tri mjeseca bez vlade
 
Katalonija, gospodarski i turistički motor Španjolske, bez vlade je već tri mjeseca. Na prijevremenim izborima u prosincu većinu mjesta osvojile su stranke za nezavisnost koje su zatim predlagale Puigdemonta, bivšeg predsjednika, za novi mandat.
 
On se nalazi u Belgiji nakon što je u katalonskom parlamentu 27. listopada izglasano uspostavljanje republike Katalonije. Tom pokrajinom na obali Sredozemnog mora od tada direktno upravlja španjolska vlada iz Madrida.
 
Stranke za nezavisnost su zatim predložile Sancheza, bivšeg lidera organizacije Katalonska nacionalna skupština (ANC), no sud ga je odbio pustiti na uvjetnu slobodu.
 
Optužen je za organiziranje referenduma o nezavisnosti suprotnog ustavu, organiziranje prosvjeda te onemogućavanje rada policije na terenu.
 
Turull je pak bio član i glasnogovornik Puigdemontove vlade, no kako se nalazi na uvjetnoj slobodi, moći će fizički sudjelovati prilikom glasanja u parlamentu. 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara