Katolici danas slave Malu Gospu, znate li što je to?

Katolici danas slave Malu Gospu, znate li što je to?
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

KATOLIČKI vjernici danas slave blagdan Male Gospe. Za razliku od blagdana Velike Gospe koji označava Marijino uznesenje na nebo, danas se slavi Marijin rođendan.

Blagdan Male Gospe uvijek je 8. rujna, zove se tako jer se slavi “mala Marija”, spomendan Marijina rođenja, za razliku od Velike Gospe, blagdana Marijina uznesenja na nebo 15. kolovoza.

Mala Gospa počela se obilježavati još u 5. stoljeću u Jeruzalemu. Tada je, naime, na mjestu gdje je prema predaji stajala Marijina rodna kuća, sagrađena crkva u čast svetoj Ani, Marijinoj majci. Kao spomen na tu posvetu nastao je blagdan u čast Male Gospe, najprije na kršćanskom Istoku, a od 7. stoljeća i na Zapadu.

Uz njega se i danas vežu brojne zanimljivosti iz narodne predaje. Kaže se da Mala Gospa donosi jesen jer se lastavice počinju pripremati za odlazak na jug. Do Male Gospe trebalo bi biti spremljeno i sijeno jer pravog sunca više nema, a među pčelarima postoji nepisano pravilo da nakon Male Gospe pčele više ne donose med.

Blagdan ima i onu meteorološku stranu. Naime, prema narodnoj predaji, ako na Malu Gospu bude lijepo vrijeme, u njemu ćemo uživati i ostatak mjeseca.

Slavlje u Solinu

Mnoštvo vjernika okupilo se u nedjelju u Solinu na svečanom obilježavanju blagdana Male Gospe. Svečanost je počela u prijepodnevnim satima procesijom koja je krenula ispred Prasvetišta crkve Gospe od Otoka i kreće se gradskim ulicama.

Predvodi je nadbiskup splitsko-makarski, mons. Marin Barišić koji će predvoditi i euharistijsko slavlje. U procesiji u Solinu su i premijer Andrej Plenković te ministri obrane i uprave Damir Krstičević i Ivan Malenica.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara