KATOLIČKA ŠKABRNJA Protiv romskih susjeda prosvjedi i hajka, protiv HDZ-ovog načelnika muljatora - ništa

KATOLIČKA ŠKABRNJA Protiv romskih susjeda prosvjedi i hajka, protiv HDZ-ovog načelnika muljatora - ništa

Foto: Hina, Screenshot: Nova TV

PRIJE nekoliko dana postalo je poznato hrvatskoj javnosti kako su HDZ-ov načelnik Općine Škabrnja Nediljko Bubnjar i njegova zamjenica u dvije godine sa žiro računa Općine podigli više od 790.000 kuna.
 
Škabrnja je, inače, jedna od najsiromašnijih općina u Hrvatskoj, a novac je trebao biti namijenjen projektima, no oni do danas nisu realizirani. Kako navodi Bubnjar, dio novca potrošen je na pripremu projekata i usluge konzaltinga.
 
HDZ-ovac Bubnjar se nije baš uzrujao zbog prozivki Državne revizije te je poručio: "Ponovno bih jednako postupio jer sam tim novcem pomagao općini".

Packe Državne revizije
 
Iz Revizije su pak poručili da se projekti trebaju financirati putem ugovora, a ne tako da načelnik podiže gotovinu putem kartice i tako plaća onome tko obavlja uslugu.
 
"Državni ured za reviziju je za financijske izvještaje i poslovanje Općine Škabrnja za 2016. izrazio nepovoljno mišljenje, jer je utvrđeno neracionalno i neučinkovito raspolaganje sredstvima. Između ostalog zbog podizanja gotovine sa žiro računa Općine od 2014. do 2016. u iznosu od 792.130 kuna za nenamjenske pozajmice i za realizaciju projekata, koji do konca 2016. nisu realizirani. Potraživanja po ovoj osnovi koncem 2016. iznose 660.500 kuna", poručili su iz Revizije.
 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Znakovito je da, osim ne baš glasnog njurganja, stanovnici Škabrnje nisu baš burno reagirali na malverzacije načelnika svoje općine. Prema popisu stanovništva iz 2011. Općina Škabrnja imala je 1776 stanovnika, a 1413 stanovnika je živjelo u naselju Škabrnja. Inače, u Škabrnji živi etnički čisto hrvatsko stanovništvo rimokatoličke vjere.

Romsku obitelj protjerali nakon sustavnog rasističkog maltretiranja

 
No, to što ih malverzacija općinskim novcem ne uzrujava, ne znači da su stanovnici Škabrnje uvijek pasivni i nespremni na prosvjede.

Mediji su 2012. detaljno izvještavali o prosvjedu na predjelu Vlačina u Škabrnji u blizini nogometnog igrališta na kojem je stotinjak Škabrnjana odlučno ustalo protiv doseljavanja jedne romske obitelji. Dapače, ne samo da su prosvjedovali, nego su krenuli i u efikasnu radnu akciju te rovokopačima i drvenim kolcima ogradili cijelu parcelu koju je kupila romska obitelj Džanija, ostavivši im samo mali prolaz, tako da kamionima više ne mogu ući na svoj posjed.

"Od pamtivijeka u Škabrnji nema ni Srba ni Roma, a neće ih biti ni ubuduće!"

 
Škabrnjani su tada poručili da 'od pamtivijeka u Škabrnji nema ni Srba ni Roma, a neće ih biti ni ubuduće!', te su sa zavidnom dozom građanskog angažmana ogradili nove susjede žicom i držali ih kao u logoru, neprekidno ih vrijeđali i prijetili im, a sve samo zato što su Romi. Na takve odvratne rasističke ispade reagirao je i tadašnji pučki pravobranitelj Jurica Malčić, no romska obitelj je nakon takvog terora ubrzo odlučila napustiti Škabrnju.
 
Škabrnjani su se tada žalili da ih se prikazuje kao “ustaše i rasiste”, jer su oko romske obitelji razapeli bodljikavu žicu kao u konclogoru i rasistički ih vrijeđali, dakle jer su se ponašali kao ustaše i rasisti. Nije isključeno da će se sada početi žaliti što ih se prikazuje kao licemjere i podržavatelje tipičnih HDZ-ovskih muljaža i nepropisnog trošenja javnog novca jer ih ponašanje načelnika Bubnjara uopće nije pokrenulo na prosvjede. Naime, on nije Rom, nego je “naš”.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara