Kaufland povukao pileći zabatak u rinfuzi iz prodaje zbog salmonele

Kaufland povukao pileći zabatak u rinfuzi iz prodaje zbog salmonele

Foto: Kaufland Letak

TRGOVAČKI lanac Kaufland objavio je večeras da je dobrovoljno s tržišta povukao svježi pileći zabatak u rinfuzi, poljskog dobavljača Animex Foods, s rokom trajanja do 20. studenoga, jer je u nekim uzorcima izolirana salmonela.

> U ćevapima u Konzumu otkrivena salmonela

> Nakon tri tjedna šutnje, Ministarstvo otkrilo detalje o zaraženoj piletini

Kako se navodi u priopćenju, Kaufland u svrhu zaštite potrošača s tržišta dobrovoljno povlači proizvodi svježi pileći zabatak u rinfuzi, zemlja podrijetla Poljska, dobavljač Animex Foods, datum proizvodnje 14. studenoga i roka trajanja 20. studenoga 2016.

"Ova obavijest odnosi se samo na navedeni pileći zabatak u rinfuzi kupljen na dan 17. studenoga 2016., ne i na druge proizvode", ističu iz Kauflanda.

Iz tog trgovačkog lanca ističu kako su iz predostrožnosti samoinicijativno poslali uzorke piletine dobavljača Animex Foods na analizu u ovlašteni laboratorij.

Prvi rezultati - salmonela

"Prvi rezultati, zaprimljeni nakon brze analize 17. studenoga 2016., pokazali su da je u nekim uzorcima izolirana salmonela. Iako još nije utvrđeno radi li se uopće o vrsti salmonele koja spada u rizičnu kategoriju, Kaufland je svejedno iz predostrožnosti po hitnom postupku povukao navedeni proizvod iz svih svojih poslovnica", navodi se u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Kauflanda napominju kako kupci spomenuti proizvod mogu vratiti u bilo koju poslovnicu tog trgovačkog lanca i bez računa, uz povrat novca.

Kaufland u priopćenju navodi i kako redovito provode analize proizvoda iz svog asortimana u ovlaštenim laboratorijima te skreću pažnju da je za visokorizične namirnice kao što je svježe meso iznimno važno da se transportira i čuva na odgovarajućoj temperaturi te da se prije konzumacije pravilno termički obradi.

Tolušić: Nastavljamo sa strožom kontrolom

Danas, u poslijepodnevnim satima tvrtka Kaufland k.d. Vile Velebita 6, Zagreb dostavila je obavijest Ministarstvu poljoprivrede o prisutnosti Salmonella spp. koja je utvrđena brzom metodom u uzorku proizvoda PILEĆI ZABATAK, proizvedeno u Poljskoj, datum proizvodnje 14.11.2016., rok trajanja: 20. 11. 2016., Lot: 6450133232, dobavljača: Animex Foods Sp.z.o.o. sp. k, izvijestili su iz Ministarstva poljoprivrede.

"Analiza je provedena u sklopu samokontrola subjekta, brzom metodom kojom je postavljena sumnja, ali je za dokazivanje (S. enteritidis i S. typhimurium) potrebno provesti pretragu propisanim metodama (EN/ISO 6579, i White-Kaufmann-Le Minor Scheme) radi potvrđivanja nalaza.

Bez obzira na tu činjenicu, trgovački lanac Kaufland k.d. samoinicijativno iz predostrožnosti povukao je iz prodaje sporni artikl i obustavio prodaju istog u svim svojim poslovnicama. Također, Kaufland k.d. obavještava da je navedeni proizvod bio izložen prodaji samo tijekom današnjeg dana, 17. 11. 2016., do utvrđivanja sumnje u prisutnost salmonelle, kao i da će obavijestiti kupce o mogućnosti povrata kupljenog proizvoda u njihove poslovnice.

Ministar Tolušić i ovom prilikom naglašava da će Ministarstvo poljoprivrede nastaviti sa strožom kontrolom uvoznog mesa te preporučuje građanima da kupuju hrvatske proizvode.", stoji u priopćenju iz Ministarstva.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara