Kaznena prijava protiv bivšeg direktora "Split Croatia osiguranja"

DJELATNICI Policijske uprave splitsko- dalmatinske podnijeli su kaznenu prijavu protiv Splićanina (1946.) zbog osnovane sumnje da je počinio više kažnjivih djela iz područja gospodarskog kriminala, izvijestila je ta PU.

Iako se u priopćenju ne nevode ni inicijali osumnjičenog neslužbeno se doznaje da je riječ o bivšem direktoru Košarkaškog kluba "Split Croatia osiguranje" Josipu Biliću.

Kriminalističkom obradom utvrđeno je da je osumnjičeni kao odgovorna osoba u klubu, bez ovlasti i odluke Upravnog odobra KK "Split", tijekom 1995. godine u ime kluba na temelju ugovora o zajmu, od jednog Splićanina (1952.) preuzeo iznos od 300.000 njemačkih maraka. Nakon toga je ponovno bez ovlasti i odluke Upravnog odbora zaključio ugovor o leasingu na 300.000 maraka, tako što je neistinito prikazao da je svrha podizanja kredita kupnja semafora za KK "Split", jer to nije nikada učinjeno.

Dobiveni novac utrošen je na vraćanje duga spomenutom Splićaninu, a novac koji je od njega preuzeo podijelio je igračima "na crno", što znači da na njega nije platio porez na dohodak, prirez i druga davanja.

Na taj je način nanesena šteta državnom i gradskom proračunu u iznosu od najmanje 86.625 maraka, čime je zloupotrijebljen položaj i ovlasti u gospodarskom poslovanju.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog činjenice da nije evidentirao zaprimljeni iznos pozajmice u blagajni kluba, te je lažno prikazao u poslovnim knjigama da je ugovor o leasingu namijenjen kupnji semafora, počinio je kažnjivo djelo krivotvorenja službene isprave.

Također je utvrđeno da je on kao odgovorna osoba u ime kluba 1997. godine prevario jednog Splićanina (1955.) tako da je unaprijed odlučio da ne poštuje ugovor o kratkoročnom zajmu na dvije godine, koji je potpisao u ime kluba s njim i tom prilikom preuzeo iznos od tadašnje 41.000 maraka.

Primljeni iznos unio je u blagajnu kluba, a po isteku ugovora o zajmu, novac do danas nije vraćen. Time je počinio kažnjiva djela prijevare u gospodarskom poslovanju i krivotvorenja službene isprave jer u poslovnim knjigama kluba nije evidentirao ugovor o zajmu, navodi se u priopćenju.

(Hina) žvi dd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara