Kažnjeni švicarski pripadnici KFOR-a

Švicarsko vojno pravosuđe ocijenilo je da švicarski i austrijski vojnici koji su "neprilično" pretresali austrijsku novakinju tijekom KFORove vježbe u ožujku 2004. moraju biti kažnjeni, ali blago.

U prosincu 2004. u Švicarskoj je pokrenuta istraga pošto je austrijska novakinja tužila švicarske i austrijske vojnike koji su sudjelovali u vježbi Međunarodnih snaga za očuvanje mira na Kosovu (KFOR).

Žrtva je optužila vojnike da su loše postupali s njom, naime da su je pipali pri pretresu i zatvorili u kontejner bez struje i grijanja, u mraku, premda je bila bolesna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Vojni sudac je u priopćenju istaknuo da je pipanje gole novakinje bilo "nepotrebno, dakle i neprilično", ali da počinjena pogreška nije ozbiljna, jer je "bila riječ o vježbi u kojoj su pogreške moguće".

Sada je na potezu zapovjednik Swissinta, Odjela za promicanje mira u inozemstvu pri švicarskoj vojsci, koji može potvrditi mišljenje suca ili predati vojnike vojnom sudu, kazao je Martin Immenhauser, pročelnik ureda za odnose s javnošću vojnog pravosuđa.

(Hina) xvrad ysb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara