KBC Split: Nije istina da ćemo tužiti mostovku zbog svjedočanstva o kiretaži

KBC Split: Nije istina da ćemo tužiti mostovku zbog svjedočanstva o kiretaži
Foto: Pixsell/Marko Lukunić

ZASTUPNIK SDP-a Arsen Bauk pozvao je predsjednika sabora Gordana Jandrokovića da zaštiti zastupnike od mobinga državnih institucija, reagirajući time na navodnu najavu tužbe KBC-a Split protiv Mostove zastupnice Ivane Ninčević Lesandrić, no u međuvremenu je iz splitske bolnice demantirano da planiraju tužiti zastupnicu čija je izjava da su joj u KBC-u radili kiretažu bez anestezije izazvala brojne reakcije u javnosti.

"Skandalozna je činjenica da jedna državna institucija planira tužiti za klevetu saborsku zastupnicu za nešto što je izgovoreno u saboru", kazao je Bauk pozivajući se na odredbu Ustava da zastupnik ne može biti pozvan na kaznenu odgovornost za izraženo mišljenje ili glasovanje u saboru.

"Ako institucija čiji je osnivač država, a to je KBC Split, ne poznaje Ustav, onda bi barem Ministarstvo zdravstva koje postavlja Upravno vijeće trebalo na to upozoriti, a ako to ne naprave, onda očekujem od vas, predsjedniče sabora, da zaštitite zastupnike od mobinga državnih institucija zbog izgovorene riječi u saboru", kazao je Bauk, pozivajući Jandrokovića da upozori splitski KBC da radi protiv Ustava.

Večernji list je objavio neslužbenu informaciju da u splitskoj bolnici planiraju protiv Ninčević Lesandrić podnijeti tužbu za klevetu jer je u saboru izjavila da je doživjela traumu dok su joj radili kiretažu bez anestezije.

KBC Split: Nije istina da ćemo tužiti mostovku

No, v. d. ravnatelja KBC-a Split, Julije Meštrović, u izjavi za Hinu opovrgnuo je takvu informaciju.

"To jednostavno nije istina. Vi ste već deseti novinar kojem to demantiram. Mogu još samo reći da to nije istina, da je zlonamjerno i zločesto", kratko je Hini izjavio Meštrović.

Ninčević Lesandrić je svojom izjavom o kiretaži na živo u splitskoj bolnici otvorila u javnosti "Pandorinu kutiju" o postupanju prema ženama u brojnim hrvatskim bolnicama.

Ubrzo su iz KBC-a Split odbacili njezine tvrdnje, a šef Klinike za ginekologiju, Deni Karelović, ustvrdio je kako nije istina da joj je rađena kiretaža već se radilo o drugom zahvatu - vakuumskoj aspiraciji, te da se svakoj pacijentici u takvim slučajevima nudi opća ili lokalna anestezija.

U raspravu su se uključile brojne žene koje su javnosti podastrle svoja iskustva s kiretažom bez anestezije i u drugim hrvatskim bolnicama, da bi naposljetku na to reagirao ministar zdravstva Milan Kujundžić, koji je u bolnice poslao inspekciju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara