KENIJA: PREMA PRVIM NESLUŽBENIM PODACIMA OPORBENJAK KIBAKI VODI

Oporbeni kandidat Mwai Kibaki sigurno vodi nakon prvih neslužbenih rezultata kenijskih predsjedničkih izbora, ukazujući na mogućnost prvog poraza vladajuće stranke u toj zemlji.

Nakon do sada prebrojenih oko 2,5 milijuna glasova Kibaki, kandidat oporbene koalicije od 11 stranaka, osvojio je više od 1.679.000 glasova, prema podacima što ih je objavio Institut za prosvjetu i demokraciju, koji među ostalima nadzire izbore.

Kibakin najozbiljniji kandidat Uhuru Kenyatta iz vladajuće Kenijske afričke nacionalne unije (KANU) dobio je samo 725.000 glasova. Oporba bi mogla dobiti i većinu mjesta u parlamentu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
24 godine dužnost predsjednika države obnaša Daniel arap Moi, jedan od afričkih predsjednika s najdužim ´stažem´, a vladajuća stranka od postizanja neovisnosti od Velike Britanije 1963. je KANU.

Promatrači procjenjuju da su na izbore izašle dvije trećine od 10,4 milijuna registriranih stanovnika zemlje. Državno Izborno povjerenstvo izvijestilo je kako će prvi službeni rezultati izbora biti dostupni u nedjelju.

Predizborna kampanja i glasovanje prošli su bez nasilja, za razliku od izbora održanih 1992. i 1997. kada je u nasilju i sukobima poginulo nekoliko stotina ljudi, a nekoliko tisuća ih je raseljeno zbog politički motiviranih napada.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara