Kerum izazvao međunarodni skandal: "Splitski gradonačelnik poziva na linč Srba u Hrvatskoj!"

Tekst: P.V.
Foto: Jakov Prkić / Cropix

"ČEKAMO da lideri hrvatskih vladajućih stranki osude istup gradonačelnika Splita Željka Keruma, a nakon toga ćemo reagirati i mi", rekao je za Večernje novosti predsjednik Upravnog odbora Srpskog demokratskog foruma Veljko Džakula. Izjave splitskog gradonačelnika koje je davao u emisiji Nedjeljom u 2, a u kojima se rasistički okomio na Srbe, proširile su se i izvan granica Hrvatske, te zainteresirale i srpske medije.

Veleposlanik Srbije u Zagrebu Radivoj Cvetićanin već je uručio prosvjed Ministarstvu vanjskih poslova Hrvatske. U prosvjednoj noti navedeno je da izjave poput Kerumovih ne doprinose razvijanju dobrosusjedskih odnosa kao ni unaprjeđenju regionalne suradnje.

"Naš stav je jasan", nastavlja Džakula: "Kerum poziva na linč preostalog srpskog življa u Hrvatskoj i sasvim sigurno da oni koji se žele vratiti od toga odustanu. Očekujemo da će Kerum biti sankcioniran". Večernje novosti prenose i izjave pučkog pravobranitelja Jurice Malčića, te se zgražaju nad činjenicom da su neki splitski političari čak podržali gradonačelnika!

Beogradska Politika tako prenosi izjavu čelnika Hrvatska čiste stranke prava Luke Podruga, za kojeg navode kako se javno založio za podizanje spomenika ustaškom zločincu Anti Paveliću usred Zagreba. "Da u medijima ne prevladavaju Jugoslaveni, ne bi ni Stanković vodio Nedjeljom u 2. Čime je on to zaslužio? A svačija je privatna stvar želi li u svojoj obitelji Srbina, crnca ili pedera, pa tako i Kerumova", rekao je Podrug.

"To što je Kerum izjavio nije ništa novo, jer je poznato da on ima antisrpske stavove", kazao je Miroslav Mišo Jovičić, predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine u Splitu koje će uložiti prosvjed protiv gradonačelnika čija je politička opcija "diskriminacija Srba u Dalmaciji na svim razinama".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara