Srpski ministar i pregovarač prešli granicu "alternativnim putem", Kosovo najavilo uhićenje

Srpski ministar i pregovarač prešli granicu "alternativnim putem", Kosovo najavilo uhićenje

Foto: AFP

NOĆ i jutro na sjeveru Kosova protječe mirno. Još sinoć Jarinje i Brnjak bili su djelomično otvoreni za promet. Pripadnici Kfora uklonili su i dio barikada na putu Kosovska Mitrovica - Ribarići, u selu Zupče.

Na glavnoj barikadi u selu Zupče okupio se veći broj Srba. Nakon otvaranja prijelaza počelo je dopremanje kruha, mlijeka i lijekova.

Uklonjena je barikada od pijeska, a pripadnici Kfora s više oklopnih vozila stoje u blizini barikade. Incidenata nije bilo. Situacija je napeta, ali za sada mirna, javlja RTS.

Srbi su se u međuvremenu u velikom broju počeli okupljati u Zupču na glavnoj barikadi, koja i dalje stoji netaknuta. Poručili su da se neće razići i da će čekati ishod razgovora srpskih pregovarača s predstavnicima Kfora.

Srpski ministar Goran Bogdanović izjavio je još sinoć kako će Srbima na sjeveru Kosova danas stići pomoć srpske vlade, medicinski materijal i hrana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Bogdanović i šef pregovaračkog tima za pregovore s Prištinom Borislav Stefanović su noćas oko 1.30 došli u mjesto Leposavić, nakon što im oko 23 sata nije bilo dozvoljeno prijeći granicu na Jarinju. Na sjever Kosova došli su "alternativnim putem", javlja Blic.

Kosovski ministar unutarnjih poslova: Srpski ministar i šef pregovaračkog tima mogli bi biti uhićeni

Na njihov ulazak odmah je reagirao kosovski ministar unutarnjih poslova Bajram Rexhepi koji je rekao da su ilegalno ušli na teritorij Kosova te najavio da je moguće njihovo uhićenje i protjerivanje u Srbiju.

"Ministarstvo unutarnjih poslova Kosova nije dalo dozvolu dužnosnicima Vlade Srbije da borave na Kosovu", rekao je Rexhepi agenciji Tanjug.

"Ako srpski državnici žele posjetiti Kosovo, moraju uputiti zahtjev Međunarodnom civilnom uredu koji nam prosljeđuje zahtjev i mi odlučujemo o tome" objasnio je. Naglasio je da predstavnici srpske Vlade na Kosovu borave ilegalno i da je "moguće da će, ako se susretnu s policijom, biti uhićeni i protjerani preko prijelaza Merdare u Srbiju".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara