KHATAMI DEMANTIRAO DA IRAN PROIZVODI PUTONIJ

Iranski predsjednik Mohamad Khatami rekao je u utorak, u izjavi na arapskoj satelitskoj televiziji AlArabiya, da Iran ne proizvodi plutonij, koji je potreban za proizvodnju nuklearnog oružja. L

"Ne, jer je proizvodnja plutonija jako složena i teška", odgovorio je iranski predsjednik na pitanje je li Iran proizveo plutonij, kao što se tvrdi u izvješću Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA). On je dodao kako Iran nema program proizvodnje nuklearnog oružja.

Nešto ranije, predstavnik Irana u IAEA-i Ali Salehi priznao da je Iran možda proizveo plutonij, ali u vrlo malim količinama i nenamjerno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Propusti koje se predbacuje Iranu su mali i radi se o gramima ili miligramima, rekao je Ali Akbar Salehi.

"Tijekom proizvodnje nekih lijekova, kao sekundarni proizvod pojavljuje se i plutonij, neovisno o volji proizvođača", rekao je Salehi.

Interno izvješće o Iranu predano u ponedjeljak navečer Vijeću guvernera IAEA-e ocjenjuje kako Iran nije poštivao svoje obveze iz sporazuma o nuklearnom neširenju (NPT), posebice jer je tajno proizveo plutonij. Izvješće, međutim, također ocjenjuje da je Iran pojačao svoju suradnju s inspektorima UN-a, te da "trenutačno nema dokaza da Iran izrađuje nuklearno oružje".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara