Kim Jong-un: Testiranje bombe bila je mjera samoobrane

Kim Jong-un: Testiranje bombe bila je mjera samoobrane

Foto: Hina

SJEVERNOKOREJSKI čelnik Kim Jong-un danas je po prvi put branio poduzimanje pokusa s hidogenskom bombom, koji je njegova zemlja, kako tvrdi, izvela tijekom proteklog tjedna navevši da je to izvedeno kako bi se izbjegao nuklearni rat sa Sjedinjenim Državama.

Objava četvrtog sjevernokorejskog nuklearnog pokusa naišla je na brojne međunarodne osude, no većina stručnjaka sumnja da je doista riječ o hidrogenskoj bombi, kako je ustvrdio Pjongjang.

Ovaj je nuklearni pokus bio "mjera samoobrane kako bi se na učinkovit način obranio mir na korejskom poluotoku i regionalna sigurnost koja je suočena s prijetnjama nuklearnog rata koje proizvode imperijalisti predvođeni Sjedinjenim Državama", kazao je sjevernokorejski čelnik, a prenosi službena novinska agencija KCNA.

"Riječ je o legitimnom pravu suverene države, pravednoj akciji koju niti jedna osoba ne može kritizirati", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Kim Jong-un posjetio je sjevernokorejske oružane snage kako bi pozdravio "uspjeh" nuklearnog testa, dodaje agencija.

Pjongjang redovito optužuje SAD i njegovog saveznika Južnu Koreju za zveckanje oružjem.

Najnovije izjave uslijedile su nakon službenog komentara navedene novinske agencije u petak u kojemu se kaže kako je pad Sadama Huseina u Iraku i Moamera Gadafija u Libiji pokazao što se događa kada zemlja odustane od svojih nuklearnih ambicija.

Nakon najnovijeg nuklearnog pokusa održan je hitan sastanak Vijeća sigurnosti UN-a koje je navelo da će pooštriti sankcije Sjevernoj Koreji, svoju ljutnju izrazila je i važna sjevernokorejska saveznica Kina, dok je Južna Koreja obnovila ratnu propagandu na granici sa Sjevernom.

Posjedovanje hidrogenske bombe predstavljalo bi velik korak za Pjongjang, kojemu su brojne rezolucije UN-a zabranile razvoj nuklearnog oružja, no brojni stručnjaci sumnjaju u tu informaciju procjenjujući da je energija oslobođena prilikom pokusa bitno manja od one koju bi oslobodila takva bomba.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara