Kim Jong-un zajahao bijelog konja na svetoj planini, poslao skrivenu poruku

Kim Jong-un zajahao bijelog konja na svetoj planini, poslao skrivenu poruku
Foto: Epa

BLISKI suradnici sjevernokorejskog vođe Kim Jong-una uvjereni su kako on planira novu "veliku operaciju", priopćili su danas državni mediji i u prilogu objavili fotografije vođe kako jaše bijelim konjem po najsvetijoj planini Sjeverne Koreje.

Snimke, koje je objavila državna novinska agencija KCNA, prikazuju Kim Jong-una kako na bijelom konju jaše kroz snježna polja i šume na planini Baektu, duhovnoj domovini dinastije Kim, piše Reuters.

“Začudit će cijeli svijet“

"Njegov pohod na konju u planini Baektu događaj je od važnog značaja u povijesti korejske revolucije", kaže KCNA.

"Dužnosnici koji su pratili vođu i koji su već ranije svjedočili sjajnim trenucima njegova razmišljanja s radošću su uvjereni kako on planira novu veliku operaciju kojom će začuditi cijeli svijet i napraviti još jedan korak naprijed u korejskoj revoluciji“, dodaje novinska agencija.

U prilogu nije objašnjeno što bi mogla uključivati nova operacija, ali je poznato kako je Kim često posjećivao svetu planinu u vrijeme donošenja važnih političkih odluka. Primjerice, Kim je posjetio vrh planine Baektu krajem 2017., nekoliko dana nakon što je Sjeverna Koreja lansirala svoju najveću interkontinentalnu balističku raketu.

Svemirska lansiranja?

Analitičari smatraju kako se na fotografijama simbolično prikazuje Sjeverna Koreja u svojoj borbi protiv međunarodnih sankcija i pritiska zbog nuklearnog programa.

"Ovo je izjava, simbolizam koji označava prkos", rekao je analitičar Joshua Pollack, stručnjak za Sjevernu Koreju s Instituta za međunarodne studije Middlebury u Kaliforniji.

Stručnjaci navode kako se veći dio retorike priloga KCNA odnosi na gospodarstvo pa pretpostavljaju da bi Sjeverna Koreja uskoro mogla započeti svemirska lansiranja. To bi omogućilo toj državi da pokaže svoju ekonomsku i tehnološku moć na manje provokativan način nego testiranjem interkontinentalnih balističkih projektila.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara