Kim Jong-un želi se sastati s Trumpom

Kim Jong-un želi se sastati s Trumpom
Hina/EPA

ČELNICI dviju Koreja na iznenadnom sastanku u subotu dogovorili su se da će 1. lipnja održati razgovore na visokoj razini, a sjevernokorejski vođa izrazio je čvrstu želju da se 12. lipnja sastane s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom, prenijela je novinska agencija KCNA.

Kim Jong-un i Moon Jae-ina sastali su se u subotu u demilitariziranoj zoni između dviju zemalja, prenijele su ranije agencije, ističući da je riječ o drugom sastanku čelnika Sjeverne i Južne Koreje u mjesec dana.

Kim Jong-un izrazio je "čvrstu želju" da se 12. lipnja sastane s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom, prenijela je sjevernokorejska agencija na koju se poziva Reuters.

Dvojica čelnika održala su iscrpne razgovore i suglasila se da će razgovore na visokoj razini o pitanjima dviju nacija održati 1. lipnja, javlja KCNA.

Obje strane žele nastaviti s razoružavanjem

Nadalje, Kim i Moon "dijele stajalište" da obje strane trebaju uložiti napore da primjene deklaraciju iz Panmunjoma što je prije moguće.

Tom deklaracijom potpisanom 27. travnja dvojica čelnika dogovorila su se o potpunom uklanjanju nuklearnog oružja s Korejskog poluotoka, obećala smanjiti vojne potencijala u fazama, prekinuti neprijateljsko djelovanje te utvrđene granice pretvoriti u zonu mira i početi multilateralne razgovore s drugim zemljama poput SAD-a.

Američki predsjednik Donald Trump u četvrtak je otkazao sastanak na vrhu, zakazan za 12. lipnja, ali je kasnije dao naslutiti da bi se ipak mogao održati.

Moon i Kim dva su sata razgovarali na sjevernoj strani sela mira Panmunjoma, priopćio je Moonov ured i najavio da će rezultate razgovora Moon objaviti u nedjelju ujutro.

Ako do susreta dođe, Trump i Kim razgovarat će o denuklearizaciji Korejskog poluotoka i smanjenju napetosti.

Trump se opet predomislio, sastanak će se održati?

A do susreta bi moglo doći jer se Trump, kako se čini, opet predomislio. On je rekao rekao da još računa na summit 12. lipnja sa sjevernokorejskim vođom Kim Jong-uom u Singapuru i dodao je da razgovori napreduju vrlo dobro. 

"Radimo vrlo dobro u smislu summita sa Sjevernom Korejom", rekao je Trump u Bijeloj kući. "To se kreće vrlo lijepo, tako da računamo 12. lipnja u Singapuru, što se nije promijenilo, pa ćemo vidjeti što se događa", rekao je. 

Trump je u pismu Kimu Jong-unu u četvrtak otkazao sastanak planiran za 12. lipnja u Singapuru, što je trebao biti uopće prvi sastanak nekog američkog predsjednika na dužnosti i sjevernokorejskog čelnika, da bi u petak rekao kako bi se summit ipak mogao održati. 

Trump je takvo stajalište ponovio i u subotu kad je komentirao napise New York Timesa. 

"Neuspjeli @nytimes citira 'istaknutog dužnosnika Bijele kuće' koji ne postoji, tvrdeći da 'čak i kad bi se susret ponovno dogovorio, da bi njegovo održavanje 12. lipnja bilo nemoguće zbog nedovoljno vremena i količine potrebnog planiranja. PONOVNO U KRIVU! Koristite prave ljude, a ne lažne izvore", napisao je Trump. 

Glasnogovornica Bijele kuće Sarah Sanders rekla je u subotu ujutro da će "pripremni tim za Singapur otputovati da pripremi summit", kako je i planirano.

Ranije je bilo objavljeno da dužnosnici Bijele kuće trebaju već ovaj vikend otputovati u Singapur radi pripreme sastanka. 

Trump prošli tjedan otkazao sastanak

Pjongjang je suzdržano reagirao na vijest o otkazivanju objavljenu istog dana kada je S. Koreja rekla da je "potpuno" demontirala svoj poligon za nuklearne pokuse.

Prvi zamjenik sjevernokorejskog ministra vanjskih poslova Kim Kye-gwan tada je ocijenio da je Trumpova odluka "doista vrijedna žaljenja", ali je ostavio mogućnost nastavka dijaloga rekavši da je Pjongjang spreman "sjesti u svakom trenutku i na bilo koji način razgovarati kako bi riješili problem".

Nakon što su pripreme summita u Singapuru išle svojim tijekom, Trump je iznenada otkazao sastanak s Kimom zbog, kako je rekao, otvorenog neprijateljstva Pjongjanga prema SAD-u. 

Sjeverna Koreja je nekoliko dana prije zamrznula pregovore s južnim susjedom i sama zaprijetila otkazivanjem summita zbog vojnih vježbi SAD-a i Južne Koreje. 

Razljutila ju je i izjava američkog potpredsjednika Mikea Pencea koji je S. Koreju usporedio s Libijom. Pence je rekao da bi S. Koreja mogla završiti kao Libija ako ne poduzme korake prema denuklearizaciji.

Washington traži potpunu i nepovratnu denuklearizaciju Sjeverne Koreje koja će se moći nadzirati.

Pjongjang je upozorio da se nikad neće odreći svog nuklearnog arsenala sve dok se ne bude osjećao siguran pred, kako kaže, američkom agresijom.

 

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara