Kina bankama stavlja limit na posuđivanje novca

KINA je smanjila količinu novca koju banke smiju posuđivati iz inozemstva. Potez je namijenjen smanjenju rizika i normaliziranju dotoka stranog novca, koji je doveo yuan (kinesku valutu) u opasnost precijenjivanja.

Kvote za vanjski dug će se kineskim bankama smanjiti na 45% prošlogodišnjeg nivoa do lipnja ove godine, te na 30% do ožujka sljedeće, a stranim bankama će se kvote smanjiti prvo na 85%, pa na 60% u istom razdoblju.

Nove uredbe trebale bi dati nadzor i bolje upravljanje kratkoročnom dotoku stranog duga. Kineski analitičari kažu da je trenutni dotok stranog novca doveo yuan u opasnost da bude precijenjen.

Kina ima najveće svjetske rezerve stranih valuta (oko 1 bilijun dolara) i trenutno pokušava spriječiti da masovan dotok gotovine iz trgovinskih viškova pregrije gospodarstvo. Strani dug najmnogoljudnije zemlje na svijetu prošle je godine bio 169 milijardi dolara, što je 4% od 4,6 bilijuna dolara u nacionalnim rezervama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kratkoročni dug ima 57% udjela kompletnog stranog duga u Kini i regulatori smatraju da raste prebrzo. U 2006. je kineski kratkoročni i srednjeročni dug porastao za 16%.

Analitičari kažu da je vlada zabrinuta, posebno nakon nedavnih fluktuacija na azijskom tržištu, i da želi staviti kočnicu na rast kratkoročnog duga.

Kompletan strani dug Kine prošle je godine porastao za 14%.

J.D.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara