Kina i Kazahstan tješnje će surađivati u borbi protiv terorizma

PREDSJEDNICI Kine Jiang Zemin i Kazahstana Nursultan Nazarbajev u ponedjeljak su se obvezali tijesno surađivati u borbi protiv terorizma, separatizma i vjerskog ekstremizma u središnjoj Aziji.

Oni su to objavili nakon razgovora u Pekingu kamo je u nedjelju doputovao Nazarbajev u pratnji vojnog, diplomatskog i gospodarskog izaslanstva svoje zemlje.

Državna televizija je prenijela da su Jiang i Nazarbajev potpisali četiri dokumenta, među kojima ugovor o suradnji u sprečavanju mogućih terorističkih napada.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obećali su jačati razmjenu unutar Šangajske skupine, koju čine Kina, Rusija, Kirgistan, Kazahstan, Tadžikistan i Uzbekistan, a koja se bavi pitanjima sigurnosti središnje Azije, poglavito preko zajedničkog protuterorističkog sjedišta u Biškeku, glavnome gradu Kirgistana.

Jiang je svome kolegi zahvalio na potpori Kine u njezinu stajalištu prema terorizmu ´istočnog Turkestana´. Pod tim se imenom kriju borci za neovisnost kineskog krajnjeg zapada u provinciji Xinjiang, nastanjenoj pretežito muslimanima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara