Kina kritizira EU zbog reakcije na hongkonške prosvjede: "Licemjerni ste"

Kina kritizira EU zbog reakcije na hongkonške prosvjede: "Licemjerni ste"
Ilustracija: EPA

KINESKO veleposlanstvo u Parizu danas je strogo osudilo francuske i europske reakcije na prosvjede u Hong Kongu nazvavši ih licemjernim te poručilo Francuskoj da pokaže empatiju nakon što je i sama doživjela nasilne prosvjede.

"Izražavamo duboko nezadovoljstvo i prezir zbog licemjerja europske reakcije i mračnih nakana nekih prema Kini", poručuje veleposlanstvo u izjavi koju je objavilo na svojoj internetskoj stranici.

Bivšu britansku koloniju Hong Kong mjesecima potresaju protuvladini prosvjedi.

Upitan u četvrtak za reakciju nakon što je policija upotrijebila prave metke protiv prosvjednika, francuski ministar vanjskih poslova se pozvao na izjavu Europske unije.

Francuska proteklih tjedana nije davala posebne izjave o situaciji u Hong Kongu

U toj se izjavi vlasti poziva na suzdržanost, razmjeran odgovor na prosvjede te usmjerenje političkom dijalogu radi ublažavanja napetosti.

Francuski dužnosnici nisu se željeli isticati službenim reakcijama proteklih tjedana kako bi izbjegli pogoršanje veza s Kinom prije no što predsjednik Emmanuel Macron ode u četverodnevni posjet Kini.

Kina: Europska unija javno je slavila nasilje izgrednika

U rijetkoj izjavi kineskog veleposlanstva nastoje se naglasiti napori u razrješavanju krize, a prosvjedi 1. listopada za vrijeme kojih je policija upotrijebila prave metke opisuju se kao pokušaj destabiliziranja središnjih vlasti.

"Europska unija javno je slavila nasilje izgrednika i rugala se mjerama samoobrane hongkonške policije u obrani svojih života protiv agresora", ističe veleposlanstvo.

Također kaže da bi Francuska trebala pokazati solidarnost jer je njezina policija također iskusila nasilne prosvjede te bila pod stalnom kritikom i uvredama zlonamjernih skupina.

"U tim okolnostima pokazali smo empatiju prema Francuskoj. Željeli bismo da danas pokažu isti duh prema nama", poručuje veleposlanstvo u svojoj izjavi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara