Kina obećava bolje izvještavanje o novim slučajevima SARS-a

VODSTVO komunističke partije Kine reagiralo je na kritike Svjetske zdravstvene organizacije da Peking ne javlja o svim slučajevima SARS-a i obećalo da neće biti nikakva zataškavanja, pišu u petak novine.

"U izvještavanju ne smije biti ni odgode ni prijevare", prenose državne novine priopćenje Politbiroa nakon sastanka kojim je u četvrtak predsjedao partijski čelnik Hu Jintao.

Tajvan nudi novčane nagrade za dojavu zdravstvenim vlastima o novim slučajevima teškoga akutnog respiratornoga sindroma koji je diljem svijeta ubio 164 osobe, a zarazio više od 3500.

Tajvansko ministarstvo zdravstva objavilo je u petak da će dati dvije i pol tisuće tajvanskih dolara (72 američka) onomu tko dojavi o mogućem slučaju SARS-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Ljudi koji sumnjaju da su članovi njihovih obitelji, bliski prijatelji ili susjedi možda inficirani SARS-om, mogu to prijaviti mjesnim zdravstvenim vlastima", kaže se u priopćenju ministarstva zdravstva.

U Tajvanu je dosada zabilježeno 29 vjerojatnih slučajeva SARS-a, a za još 44 osobe sumnja se da su inficirane.

U Hong Kongu SARS ima znatne ekonomske posljedice. Više od 3100 osoba na mjesec bankrotira zbog SARS-a, objavljeno je u petak.

Broj osobnih bankrota u ožujku je u odnosu na veljaču porastao za 18 posto. U odnosu na ožujak 2002. broj bankrota narastao je za 74 posto, a analitičari kažu da će broj bankrota rasti kako se bude širila epidemija SARS-a u kojoj je u zadnjih šest tjedana u Hong Kongu umrlo 65 ljudi, a zaraženo ih je 1297.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara