KORONAVIRUS U SVIJETU

Kina oštro ograničila uvoz svinjetine iz Nizozemske zbog koronavirusa u klaonicama

Kina oštro ograničila uvoz svinjetine iz Nizozemske zbog koronavirusa u klaonicama
Ilustracija: EPA

KINA je gotovo u potpunosti obustavila uvoz svinjetine iz Nizozemske zbog širenja covida-19 među radnicima velikih klaonica, objavila je nizozemska vlada.

Kina je u nedjelju zabranila uvoz mesa iz četiri vodeće nizozemske klaonice, priopćila je u utorak glasnogovornica nizozemske vlade Elise van den Bosch.

Razlozi zabrane nisu navedeni, ali su se radnici u sve četiri klaonice nedavno zarazili koronavirusom, rekla je Van den Bosch.

„Kina očito pokušava utvrditi izvor drugog vala zaraze covidom-19, koji je možda po njihovoj procjeni potekao od uvezenog mesa. No ne postoje znanstveni dokazi da se virus može prenijeti hranom ili ambalažom", kazala je Van den Bosch.

Zabrana za četiri kompanije

Većina su radnika u klaonicama u Nizozemskoj, ali i u ostatku Europe migranti koji rade blizu jedni drugima i često dijele skučene stambene objekte. To je u proteklim mjesecima dovelo do velikog broja slučajeva zaraze koronavirusom u mnogim takvim objektima.

Četiri kompanije na koje se odnosi zabrana isporučuje većinu mesa u Kinu.

U Kinu je prošle godine izvezeno 299 tisuća tona nizozemske svinjetine ukupne vrijednosti 335 milijuna eura.

Nizozemska je vlada prema riječima glasnogovornice spremna surađivati ako kineska strana zatraži detaljnije inspekcije klaonica.

„U drugim europskim zemljama to je provedeno postavljanjem videonadzora. Bili bismo voljni surađivati ako nam se postavi takav zahtjev", kazala je Van den Bosch.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara