Kina osuđuje "suludu" američku ideju, prijeti vojnim sukobom

Kina osuđuje "suludu" američku ideju, prijeti vojnim sukobom

Foto: Screenshot Youtube

KINESKI državni mediji osudili su "suludu" ideju američkog državnog tajnika Rexa Tillersona da Pekingu zabrani pristup otocima u Južnokineskom moru upozoravajući da bi to moglo izazvati "vojni sukob".

Peking polaže pravo na veći dio Južnokineskog mora, ali obalne države (Filipini, Vijetnam, Brunej, Malezija) imaju pretenzije i kontroliraju nekoliko otočića u toj prostranoj zoni.

Jasan signal Kini


Kako bi potvrdila svoj suverenitet, Kina kao i druge susjedne zemlje, nanose zemlju radi povećanja otočića koje kontrolira. Peking ondje gradi luke, svjetionike, piste za slijetanje i vojnu infrastrukturu, tvrde Washington i vojni stručnjaci.

"Morat ćemo poslati jasan signal Kini dajući joj do znanja da gradnja na osporavanim otocima mora prestati te da joj pristup otocima neće biti dopušten", kazao je u srijedu Rex Tillerson u govoru pred senatskim odborom za vanjske poslove koji mora potvrditi njegovo imenovanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako Tillerson ostvari svoje prijetnje "to bi moglo dovesti do razornog sukoba između Kine i SAD-a", piše službeni dnevnik China Daily.

Mogući vojni sukob?


"Osim u slučaju da Washington namjerava voditi rat velikih razmjera u Južnokineskom moru, svaki drugi korak prema sprečavanju kineskog pristupa otocima bio bi sulud", ocijenio je list Global Times.

"Ako Trumpova diplomatska ekipa uređuje buduće kinesko-američke odnose kao sada, obje strane moraju se pripremiti na vojni sukob", dodaje.

Službena reakcija Pekinga u četvrtak je bila umjerena. "Stanje u Južnokineskom moru se smirilo. Nadamo se da će zemlje izvan regije poštivati konsenzus koji to smirivanje donosi u interesu čitavog svijeta", rekao je Lu Kang, glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara