Kina poručuje Trumpu i Kimu: Sad je pravo vrijeme za vaš sastanak

Kina poručuje Trumpu i Kimu: Sad je pravo vrijeme za vaš sastanak

Foto: Hina/EPA

KINESKI šef diplomacije Wang Yi rekao je danas kako je sad pravo vrijeme za summit predsjednika Donalda Trumpa i sjevernokorejskog čelnika Kim Jong-una ako Sjedinjene Države žele mir sa Sjevernom Korejom.
 
"Rekao sam našim američkim kolegama - ako želite riješiti problem, sad je pravo vrijeme. Ako želite mir, sad je pravo vrijeme. Ako želite stvarati povijest, sad je pravo vrijeme", rekao je Yi na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s američkim državnim tajnikom Mikeom Pompeom.
 
Trump je jučer nagovijestio da bi moglo doći do odgode summita sa Sjevernom Korejom planiranog za 12. lipnja u Singapuru, a danas je kazao da će odluka biti donesena sljedeći tjedan.
 
Kina: SAD olako donosi odluke
 
Wang je također rekao da američka odluka o povlačenju poziva Kini da sudjeluje na vojnim vježbama na Pacifiku predstavlja mjeru koja nije konstruktivna.
 
"To je također odluka koja je olako donesena i ne pomaže u procesu uzajamnog razumijevanja Kine i SAD-a", rekao je Wang.
 
Američki državni tajnik rekao je da ne želi komentirati odluku Pentagona.
 
SAD ima dokaze o kineskim protubrodskim raketama
 
Sjedinjene Države su danas objavile da su povukle poziv koji su nedavno bile uputile Kini za sudjelovanje na vojnoj vježbi u Tihom oceanu, u znak prosvjeda protiv kineske militarizacije spornih otoka.
 
"Imamo jasne dokaze da je Kina postavila protubrodske rakete i rakete zemlja-zrak te uređaje za elektroničko ometanje na spornim otocima Spratleys u Kineskom moru", rekao je glasnogovornik Pentagona, potpukovnik Chris Logan.
 
"Povukli smo poziv mornarici Narodne Republike Kine za vježbu Rim of the Pacific (RIMPAC)", dodao je, smjerajući na najveću pomorsku vježbu u svijetu u kojoj svake druge godine sudjeluje gotovo trideset zemalja.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara