Kina postavila novog šefa policije u Hong Kongu

Kina postavila novog šefa policije u Hong Kongu
Ilustracija: EPA

NAJVIŠE kinesko pravosudno tijelo priopćilo je da sudovi u Hong Kongu nemaju pravo donositi odluke o ustavnosti zakona na temelju mini-ustava Hong Konga pa tako ni o zakonu koji se odnosi na uvođenje zabrane nošenja maske na licu, objavila je kineska novinska agencija Xinhua.  

Istodobno, agencija je prenijela kako je kinesko državno vijeće, odnosno kabinet vlade, postavio Tanga Ping-keunga, poznatog i kao Chrisa Tanga, za novog šefa policije u Hong Kongu. Imenovanje je uslijedilo nakon povlačenja Stephena Loa s te dužnosti, do čega dolazi u situaciji stalnih sukoba policije i prodemokratski usmjerenih prosvjednika.

Dan ranije Visoki sud u Hong Kongu odbacio zabranu nošenja maske za lice 

Priopćenje vezano uz nadležnost sudova u Hong Kongu uslijedilo je dan nakon što je Visoki sud u Hong Kongu odbacio zabranu nošenja maske za lice tijekom prosvjeda koji su počeli u Hong Kongu prije pet mjeseci, proglasivši tu zabranu neustavnom.

"O tome jesu li zakoni koji se odnose na Posebnu administrativnu regiju Hong Konga sukladni Temeljnom zakonu Hong Konga može odlučiti jedino Stalni odbor Nacionalnog kongresa", kazao je u priopćenju Yan Tanwei, glasnogovornik povjerenstva za zakonodavna pitanja Stalnog odbora kineskog Narodnog kongresa.

"Niti jedna druga vlast nema pravo donositi presude i odluke", dodaje se u priopćenju.

Lam predložila zakonsku zabranu nošenja maski

Osporavana izvršna čelnica Hong Konga Carrie Lam predložila je zakonsku zabranu nošenja maski koje su prosvjednici počeli upotrebljavati kako bi prikrili svoj identitet u javnosti.

Taj prijedlog naišao je na široku osudu svih koji podupiru protuvladine prosvjede, smatrajući kako izlaže riziku sudionike prosvjeda.

Hongkonški Visoki sud u ponedjeljak je presudio da je hitan zakon koji podsjeća na kolonijalno doba, a koji je trebao opravdati zabranu nošenja maske, potpuno "inkompatibilan s Temeljnim zakonom", odnosno mini-ustavom pod kojim se Hong Kong vratio pod kinesku vlast 1997.  

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara