Kina: Promjena kriterija WHO-a povećava broj oboljelih od SARS-a

BROJ oboljelih od teškog akutnog respiratornog sindroma (SARS) u Pekingu postat će "znatno" veći, objavili su u petak dužnosnici Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), jer je Kina pristala promijeniti način na koji određuje tko se smatra osobom sa simptomima SARS-a.

Prema ranijim kriterijima, ugroženom se smatrala "osoba koja je putovala u endemsko područje u kojem ima SARS-a ili je bila u izravnome doticaju s oboljelim", rekao voditelj WHO-ova tima James Maguire nakon sastanka s kineskim ministrom zdravstva Zhangom Wenkangom.

Prema njegovim riječima, "i Peking se odsad smatra endemskom zonom pa se u oboljele mogu ubrojati i oni koji ne ispunjavaju ta dva kriterija. Oni (kineske zdravstvene vlasti) očekuju da će broj biti znatno veći od službenih podataka", rekao je.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kinesko ministarstvo još nije odgovorilo na zahtjev WHO-a da gradske vojne bolnice prijave slučajeve SARS-a, kaže Maguire. Njegov tim procijenio je u srijedu da je u Pekingu između 100 i 200 oboljelih, puno više od 37 koliko je službeno objavljeno, te da vojne bolnice ne daju podatke.

No, dodao je, zdravstvene vlasti analiziraju podatke iz svih pekinških bolnica i objavit će ih kada budu spremni.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara