Kina protiv stavljanja pitanja tajvanske nezavisnosti na raspravu u UN-u

KINA se čvrsto protivi zakonu o uvođenju tzv. pitanja "Ulaska Tajvana u Ujedinjene nacije" na dnevni red 62. zasjedanja Glavne skupštine UN-a, rekla je glasnogovornica kineskog ministarstva vanjskih poslova danas, a javila službena kineska novinska agencija Xinhua. 

 Pismo u kojem je najavljeno stavljanje tog pitanja na dnevni red 62. sjednice GS predsjednici su 61. sjednice, Hayi Rashed al-Khalifi podnijeli predstavnici malog broja zemalja, uključujući Solomonske otoke i Malave, a Kinezi tvrde kako su ih na taj potez nagovorile tajvanske vlasti.

Jiang said je rekla kako je Tajvan neotuđivi dio kineskog teritorija od davnih vremena, a da i Deklaracija iz Kaira i Proklamacija iz Potsdama (dva temeljna dokumenta UN-a iz 40-ih godina, koji reguliraju dio odnosa zapadnih i azijskih zemalja, op.a.) potvrđuju kineski suverenitet nad Tajvanom. Dodala je i da Rezolucija GSUN 2758. jasno navodi kako je Narodna Republika Kina jedini legitimni predstavnik Kine (dakle, u kineskom tumačenju i Tajvana) u UN-u.

"Više od 160 zemalja ima diplomatske odnose s Kinom i sve one priznaju kako postoji samo jedna Kina i kako je Tajvan njen dio", dodala je Jiang.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kina je Tajvan zauzela nakon Drugog svjetskog rata, a prvotnu vojnu administraciju je 1949. preuzela Komunistička partija. Kasnije, nakon relativne demokratizacije Kine, Tajvan je dobio izvjesnu autonomnost, a kao rezultat toga iskristalizirale su se dvije frakcije, jedna koja se zalaže za nezavisnost Tajvana i druga koja ga želi zadržati u okviru Kine. Kina pak ni ne pomišlja o tome da dopusti tajvansku nezavisnost, a kineski predsjednik Hu Jintao nebrojeno je puta upozorio sve azijske zemlje kako se ne trebaju miješati u to pitanje.

Zapravo, jedina šansa koju bi Tajvan imao za nezavisnošću bila bi spremnost SAD-a da tu nezavisnost brani ratom protiv Kine. Većina američkih stručnjaka za vanjsku politiku slaže se s time da je ulazak SAD-a u rat s Kinom oko Tajvana znanstvena fantastika, tako da Tajvancima u međuvremenu ostaje voditi ovakve simboličke inicijative.

J.D.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara