Kina: Sastanak Obame i Dalaj Lame ozbiljno bi potkopao politički temelj kinesko-američkih odnosa

Kina: Sastanak Obame i Dalaj Lame ozbiljno bi potkopao politički temelj kinesko-američkih odnosa

Tekst: I.Ka.
Foto: AFP

KINA se žestoko protivi sastanku američkog predsjednika Baracka Obame i tibetantskog čelnika Dalaj Lame. Kina negoduje jer bi taj sastanak nanio štetu povjerenja između dviju zemalja koje se nalaze u sporu oko prodaje oružja Tajvanu.

Zhu Weiqun, izvršni zamjenik ministra radnog odjela Ujedinjene fronte kineske vladajuće komunističke partije, rekao je na konferenciji za novinare kako se njegova vlada žestoko protivi bilo kakvom sastanku Obame i Dalaj lame, prognanog čelnika Tibeta kojega Peking smatra opasnim separatistom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sastanak bi bio u potpunosti u sukobu s međunarodno prihvaćenom praksom i ozbiljno bi potkopao politički temelj kinesko-američkih odnosa", rekao je Zhu. Iz Bijele kuće nisu potvrdili kada bi moglo doći do tog sastanka.

Kina je protiv bilo kakvih susreta Dalaj Lame sa stranim čelnicima i to posebno nakon nemira koji su izbili 2008. godine na Tibetu . Dalaj Lama tvrdi kako želi visoku razinu stvarne autonomije za svoju domovinu iz koje je pobjegao 1959. godine dok Kina kaže kako njegovi zahtjevi zapravo znače pritisak za ostvarenje potpune neovisnosti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara