Kina stalno osuđuje strance na smrt. Slučaj s Kanađaninom je drukčiji

Kina stalno osuđuje strance na smrt. Slučaj s Kanađaninom je drukčiji
Screenshot: Youtube/Global News

SVIJET je ostao šokiran nakon što je Kina osudila Kanađanina Roberta Lloyda Schellenberga na smrtnu kaznu.

Kina inače rijetko pogubljuje zapadnjake, piše CNN. Posljednji slučaj koji je podignuo buru u javnosti dogodio se 2009., kad je Britanac Akmal Shaikh pogubljen zbog krijumčarenja 4 kilograma heroina na aerodromu Urumqi.

Kao i ovotjedna presuda Robertu Lloydu Schellenbergu, smrtna kazna za Shaikha izazvala je pobunu na Zapadu.

>> Ovo je Kanađanin koji je u Kini osuđen na smrt. Trudeau oštro reagirao

Međutim, trebamo li se čuditi Schellenbergovoj kazni zbog urote za krijumčarenjem više od 222 kilograma metamfetamina? Kina je vodeća po egzekucijama u svijetu, uz tisuće smrtnih presuda godišnje. 

Tijekom proteklog desetljeća, građani Ugande, Južne Koreje, Japana i Kenije osuđeni su na smrtne kazne zbog zločina povezanih s drogom. U 2016., nigerijski senat je navodno zaprimio vijest o 120 nigerijskih građana osuđenih na smrt u Kini. Brojni strani građani koje čeka smaknuće dolaze iz zemalja koje imaju dobre odnose s Pekingom. Time se jasno pokazuje da Kina ne stvara razliku među počiniteljima zločina povezanih s drogom, bez obzira na diplomatsku cijenu.

Lakše kazne za zapadnjake

Maya Wang, viša istraživačica u kineskom Human Rights Watchu, kaže kako nije tajna da je kineska vlada oštra prema drogama. Podsjeća kako je Peking već prije zadržavao narkomane u centrima za prisilni rad. 

Međutim, u prošlosti su zapadnjaci ipak dobivali lakše kazne za ovakve zločine, kao i bolji tretman u zatvorima, kako bi se izbjegle međunarodne kritike. 

"Ovaj slučaj je zbilja neobičan", smatra Wang.

Preokrenuti postupak

U početku se činilo kako će Schellenbergova kazna biti ublažena. 

U studenom 2018. na prvostupanjskom sudu je osuđen na 15 godina zatvora i 19.000 eura novčane kazne, na što se žalio. No postupak se okrenuo protiv njega pošto je Visoki sud u pokrajini Liaoningu ocijenio kaznu "preblagom" s obzirom na težinu djela.

Kinesko tužiteljstvo navodi da je Schellenberg član bande koja je planirala dopremiti u Australiju 222 kg metamfetamina u plastičnim kuglicama sakrivenim u automobilske gume.

Prevrat u protokolu

Suđenje se događa dok su kinesko-kanadske diplomatske veze zategnute pošto je početkom prosinca Kanada - na američki zahtjev - uhitila Meng Wanzhou, financijsku direktoricu velike kineske telekomunikacijske kompanije Huaweija.

Ovo je prevrat u dosadašnjem kineskom pravnom protokolu.

Ostali zapadnjački građani koje je Kina osudila na smrt rođeni su u nezapadnjačkim zemljama. Primjerice, Shaikh je rođen u Pakistanu. Na takav način se potencijalno zamućuje diplomatski sukob Kine sa zemljom iz koje osuđenik potječe. Ipak, implikacije koje donosi smrtna presuda rođenom Kanađaninu su jasne i otvaraju važna pitanja: Je li Schellenbergov slučaj izolirani primjer političke osvete ili ukazuje na novi kineski presedan u tretmanu zapadnjačkih počinitelja zločina povezanih s drogom?

Kako raste kineska ekonomska i politička moć, čini se kako se dosadašnji blaži tretman zapadnjačkih prekršitelja bliži kraju, piše CNN.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara