Kina superbrzim vlakom namjerava povezati Peking i London

Tekst: S.C.H.
Foto: Wikipedia

RASTUĆI gospodarski gigant Kina objavila je namjeru da uskoro krene u projekt izgradnje superbrze željeznice koja će povezati Peking i London.

Željeznička pruga prolazila bi kroz 17 država Azije, Bliskog Istoka i Europe, a Kina je spremna posve sama financirati cijeli projekt, napominjući da bi se od država kroz koje bi pruga prolazila naknada naplatila u naturi, odnosno kompenzacijom u obliku prirodnih resursa.

Ukoliko se plan ostvari bit će to najveći međunarodni infrastrukturni projekt u povijesti, tvrde stručnjaci, no ideja za njega nije potekla od Kine već od nekolicine država predvođenih Indijom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Od Pekinga do Londona brzinom od 320 kilometara na sat

Iako još nije dogovorena konačna ruta, za sada je izgledno da bi vlak, čija će brzina biti najmanje 320 kilometara na sat, krenuo od Pekinga preko Indije, Pakistana i Bliskog istoka, a obzirom na to da bi trasa u Europu trebala doći s juga izgledno je da će željeznica u Europu ući iz smjera Turske i preko Balkana.

Kina je već počela pregovore o gradnji s državama poput Indije i Irana, a navodno su i države istočne Europe već pokazale interes za sudjelovanje u projektu, no ne navodi se o kojim je zemljama riječ.

Kina već posjeduje najbrži vlak na svijetu imenom Harmony Express, koji linijom između gradova Wuhan i Guangzhou prometuje brzinom od čak 400 kilometara na sat.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara