Kina upozorava: Susret Obame i Dalaj-lame dodatno će pogoršati odnose Washingtona i Pekinga

Kina upozorava: Susret Obame i Dalaj-lame dodatno će pogoršati odnose Washingtona i Pekinga

Tekst: S.C.H.
Foto: AFP

KINESKE su vlasti danas oštro upozorile Washington da bi održavanje najavljenog susreta između američkog predsjednika Baracka Obame i tibetanskog duhovnog vođe Dalaj-lame moglo dodatno pogoršati ionako hladne odnose između Kine i SAD-a.

Agencija Reuters podsjeća da su odnosi između Washingtona i Pekinga zahladnjeli proteklih dana nakon što je SAD najavio da će Tajvanu prodati oružje u vrijednosti od 6,4 milijardi dolara, a nedavna potvrda Bijele kuće da će se Obama sastati s Dalaj-lamom unatoč kineskom protivljenju, dodatno će zategnuti odnose između dviju svjetskih sila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Iz Pekinga je u međuvremenu stiglo i upozorenje kineskog predsjednika Hu Jintaoa, koji je zatražio od Obame da se ne sastaje s tibetanskim vjerskim vođom u egzilu, a riječi kineskog predsjednika potvrdio je i glasnogovornik kineskog Ministarstva vanjskih poslova Ma Zhaoxu, koji je kazao kako se kineska vlada oštro protivi sastanku Obame i Dalaj-lame u bilo kojem obliku.

Slično je stajalište, podsjeća Reuters, kineski predsjednik Hu Jintao iznio predsjedniku Obami tijekom susreta u Pekingu u studenome prošle godine.

Glasnogovornik Ma je pozvao SAD da shvati svu osjetljivost tibetanskog pitanja, da razborito pristupi tom problemu i svojim budućim postupcima izbjegne nanošenje dodatne štete odnosima između Kine i SAD-a.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara