Kina WHO-u šalje uzorke virusa ptičje gripe

KINA priprema uzorke virusa ptičje gripe koji su zahvatili ljude, i poslat će ih Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO), nakon što su otamo rekli da ove godine još nisu dobili nikakve uzorke od Kine.

WHO ne uvjetuje slanje uzoraka, ali ih treba za dijagnoze i pripremanje cjepiva. Izostanak suradnje može dovesti do nazadovanja u praćenju razvoja bolesti i pripremanju strategije za borbu protiv nje.

Iz WHO-a su se požalili da im Kina konstantnim zavlačenjem oko slanja uzoraka virusa (kao što je slučaj s ptičjom gripom ili SARS-om) često otežava posao. 23. ožujka ove godine su zato zatražili uzorke virusa ptičje gripe, a danas je u kineskim novinama osvanula izjava dužnosnika Ministarstva zdravstva, koji je rekao da će Kina WHO-u poslati dva nedavna uzorka i jedan uzorak pacijenta iz Pekinga koji je zaražen 2003.

Otkad je Kina prošle godine zadnji put poslala uzorke u zemlji je zabilježeno pet novih slučajeva virusa kod ljudi.

Iz Ministarstva zdravstva su poručili da je pakiranje uzoraka u tijeku i da se poduzimaju potrebne mjere za njihovim sigurnim slanjem.

Od smrtonosne strune virusa, H5N1 je diljem svijeta zaraženo 300 ljudi, od kojih je polovica umrla. Stručnjaci strahuju da bi odugovlačenje pri istraživanju novih slučajeva moglo dovesti do mutacije koja bi virusu omogućila širenje između ljudi. Zadnja procjena je da bi globalna pandemija virusa mogla ubiti preko 60 milijuna ljudi.

J.D.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara