Kina zabranjuje ulazak strancima da smanji broj uvezenih slučajeva

Kina zabranjuje ulazak strancima da smanji broj uvezenih slučajeva
Foto: EPA

KINA je objavila u četvrtak da će zabraniti ulazak stranih državljana s važećim vizama i dozvolama za boravak kako bi smanjila broj uvezenih slučajeva koronavirusa. 

Zabrana stupa na snagu u subotu, priopćeno je u četvrtak na web stranici kineskog ministarstva vanjskih poslova. 

Ministarstvo je dodalo da zabranom neće biti pogođeni oni s diplomatskim i poslovnim vizama, a strani državljani koji u Kinu pristižu zbog gospodarskih, trgovinskih, znanstvenih ili tehnoloških aktivnosti i dalje će moći podnijeti zahtjev za vizu. 

Kina nije zabilježila gotovo nijedan lokalni prijenos zaraze koronavirusom proteklog tjedna, ali se povećava broj uvezenih slučajeva. 

Mjere su u suprotnosti s kineskim ranijim stajalištem o zatvaranju granica. Prije nekoliko tjedana Peking je optuživao zemlje koje su zabranile ulazak putnicima iz Kine. 

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) savjetovala je da se ne uvode ograničenja putovanja u vrijeme izbijanja koronavirusa. 

Kina je u četvrtak potvrdila 67 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a većina zaraženih su putnici koji su se vratili iz inozemstva. Umrlo je još šestero ljudi. 

Vlada je ranije u četvrtak objavila da će znatno smanjiti broj međunarodnih letova. 

Jedna kineska kompanija moći će samo jednom tjedno letjeti iz Kine prema trećim zemljama, dok će neka strana kompanija moći zadržati samo jedan let tjedno prema Kini, objavio je Nacionalni ured za civilno zrakoplovstvo (CAAC). 

Popunjenost zrakoplova na letovima iz Kine i u tu zemlju ne smije premašiti 75 posto. Mjera stupa na snagu u nedjelju. 

Respiratorna bolest Covid-19 koju uzrokuje koronavirus je od prosinca u Kini odnijela 3287 života. Zaraženih je ukupno 81.285, od kojih se oporavila 74.051 osoba, navode kineske vlasti. 

U svijetu je gotovo pola milijuna zaraženih, a umrlo je više od 22.000 ljudi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara