Kina započela novu kampanju čišćenja interneta, blokiraju još stranih medija

Kina započela novu kampanju čišćenja interneta, blokiraju još stranih medija
Ilustracija: EPA

KINA je započela kampanju čišćenja interneta, objavili su državni mediji o novom valu cenzure u sklopu kojeg je blokirano još stranih medija i korisničkih računa na društvenim mrežama.

Čišćenje su u svibnju započeli administracija za kibernetski prostor, ministarstvo za informacijske tehnologije, ured za javnu sigurnost i regulator tržišta, a trajat će do kraja godine, piše državna novinska agencija Xinhua.

Kažnjavat će internetske stranice

Kampanjom će se izložiti i kazniti internetske stranice zbog "ilegalnih i kriminalnih aktivnosti", "neispunjavanja obaveza" poštivanja sigurnosnih mjera ili krađe osobnih informacija, dodaje ta agencija. 

Kampanja je uslijedila nakon niza gašenja i blokiranja internetskih stranica i korisničkih profila na društvenim mrežama. 

Od prošlog vikenda nisu dostupni mediji poput Washington Posta i Guardiana i time su se pridružili i listi blokiranih stranica među kojima je i Reuters. 

Kineski financijski medij Wallstreetcn.com u ponedjeljak je objavio da je ugasio svoju internetsku stranicu i mobilnu aplikaciju na zahtjev vlasti, no nije otkriveno koja pravila je prekršio.

Gase se i profili na društvenim mrežama koji objavljuju politički osjetljiv materijal ili financijske vijesti. 

Vlasti su u studenom objavile da su ugasile 9,8 tisuća adresa koje su objavljivale senzacionalistički, vulgaran ili politički štetan sadržaj.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara