Kina žestoko reagirala na odluku SAD o prodaji oružja Tajvanu

Tekst: S.C.H.

DRŽAVNI mediji u Kini žestoko su reagirali na odluku SAD da Tajvanu proda oružje vrijedno 6,4 milijardi dolara, nazvavši taj potez Washingtona "arogancijom", "neiskrenošću" i "dvostrukim standardima" američke vlade, prenosi danas britanski BBC.

Jedan od najutjecajnijih državnih medija, pekinški China Daily, kao i Global Times iza kojega stoji kineska Komunistička partija, objavili su kako bi potez američkih vlasti mogao izazvati kinesku odmazdu, te da je odluka o prodaji oružja Tajvanu ozbiljno zahladila odnose između Kine i SAD.

No iako je Kina najavila da će blokirati vojne odnose sa Washingtonom i primijeniti sankcije na tvrtke koje su umiješane u prodaju oružja, službene vlasti u SAD najavile su kako ne namjeravaju zaustaviti isporuku dogovorenog kontingenta Tajvanu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Potez američkih vlasti pokazuje dvostruke standarde i hipokriziju u odnosu na sporna pitanja u odnosima sa Kinom, optužuju kineski mediji i dodaju kako arogancija Washingtona samo svjedoči o tome kako je SAD zbog vlastitih interesa spremna gaziti po drugima .

Global Times pak šalje neizravnu poruku Washingtonu kako bi bilo vrlo loše ako bi SAD podcijenile kinesku odlučnost po pitanju Tajvana, a sankcioniranje tvrtki koje su uključene u isporuku oružja Tajvanu podržat će većina Kineza, tvrdi se u tekstu.

Napeti odnosi između Kine i Tajvana traju od 1949. godine, odnosno od trenutka kada se Tajvan odvojio od matične zemlje i formirao odvojenu vladu, no Peking to odvajanje nikada nije priznao i otok i dalje smatra svojim teritorijem.

Kineske vlasti i danas na svojem teritoriju imaju oko 1.000 balističkih raketa uperenih prema Tajvanu, koje su spremne ispaliti ukoliko vlada na Tajvanu odluči i formalno proglasiti nezavisnost.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara