Kineske državne novine zbog Hong Konga napale SAD i Veliku Britaniju

Kineske državne novine zbog Hong Konga napale SAD i Veliku Britaniju
Foto: EPA

INOZEMNA uplitanja u unutarnje poslove Hong Konga su licemjerna i zlonamjerna, a Peking će i dalje podupirati čelnicu tamošnje Vlade Carrie Lam unatoč pozivima da podnese ostavku, piše u ponedjeljak kineski državni list na engleskom China Daily.

Odgođen kontroverzni zakon o izručenju

Lam je u subotu izjavila da će kontroverzna izmjena zakona o izručenju, kojim bi se stanovnici Hong Konga mogli slati u Kinu na suđenje, biti odgođena na neodređeno vrijeme. Toj odluci prethodili su masovni, na trenutke i nasilni prosvjedi stotina tisuća Hongkonžana, koji su zahtijevali ostavku Lam, kao i potpuno povlačenje zakona.

Prosvjedi i zahtjevi za ostavkom nastavljeni su i u nedjelju, a organizatori procjenjuju da se okupilo gotovo dva milijuna ljudi. Kako piše Reuters, ti događaji postaju najznačajniji izazov odnosima Kine s teritorijem koji joj je Velika Britanija vratila prije 22 godine.

No China Daily piše da podrška Kine Lam neće oslabjeti, ne uslijed uličnog nasilja i zlonamjernih intervencija stranih vlada.

Glasnogovornik konzulata SAD-a u Hong Kongu pozdravio je odluku Lam i pozvao da se u obzir uzmu stajališta domaće i međunarodne zajednice, u slučaju ako njena vlada nastavi s promjenama u zakonima o izručenju, posebice onim u vezi s Kinom.

Napali SAD i Veliku Britaniju

"Zakonski aranžmani Hong Konga o izručenju bjegunaca isključivo su unutarnja stvar te zemlje", piše list, dodajući kako se zemlje poput SAD-a ili Britanije ne bi smjele uplitati u ta pitanja.

List njihovo držanje ocjenjuje licemjernim te zlonamjernim te onim koje podržava bezakonje i podupire antivladino raspoloženje u Hong Kongu.

Drugi državni medij Global Times upozorava SAD da ne koristi Hong Kong kao "žeton za pregovaranje" kojim bi iznudili kompromise u trgovinskim pregovorima.

"Neredi u Hong Kongu samo će učvrstiti tvrd stav Pekinga prema Washingtonu", navodi se.

Od prošle godine između SAD-a i Kine su prisutne trgovinske napetosti koje su obilježile uvođenje carina s obzirom na to da Washington traži promjene u gospodarskoj politici Pekinga.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara