Kineske vlasti koristile su Twitter i Facebook protiv prosvjednika u Hong Kongu

Kineske vlasti koristile su Twitter i Facebook protiv prosvjednika u Hong Kongu
Foto: EPA

KINESKE vlasti upotrijebile su oko tisuću Twitter profila i manji broj Facebook stranica kako bi diskreditirale i unijele razdor među prodemokratske prosvjednike u Hong Kongu, navele su te dvije društvene mreže u ponedjeljak.

Twitter je ukinuo 986 profila koji su "koordinirani u sklopu operacije koju je vodila država" kako bi "minirala legitimitet i politička stajališta" prosvjednika, navodi Twitter.

Facebook je naveo da je iz istih razloga ukinuo sedam stranica i tri grupe, također povezane s pojedincima koji imaju veze s vladom u Pekingu.

Protuvladini prosvjedi traju od 9. lipnja

Prosvjedi u Hong Kongu krenuli su 9. lipnja zbog nezadovoljstva zakonom koji je trebao omogućiti izručenje osumnjičenika Kini. Stanovnici Hong Konga smatraju da bi to potkopalo pravosudnu neovisnost pokrajine i izložilo ljude opasnostima političkih optužnica.  

Od zakona se u međuvremenu nominalno odustalo, no prosvjedi i dalje traju radi zabrinutosti zbog sve veće erozije sloboda garantiranih formulom "jedna država, dva sustava" koja je stupila na snagu nakon što je Hong Kong 1997. vraćen Kini. 

Peking za prosvjede optužuje druge zemlje poput Sjedinjenih Država

Protuvladini prosvjedi jedan su od najvećih izazova za kineskog predsjednika Xija Jinpinga od njegovog stupanja na vlast 2012. godine. Komunistička partija se priprema za obilježavanje 70. godišnjice osnutka Narodne Republike 1. listopada pa se kriza u Hong Kongu događa u osjetljivom razdoblju. 

Peking za prosvjede optužuje druge zemlje poput Sjedinjenih Država, a videosnimke vježbi kineskih paravojski na stadionu u Shenzhenu, gradu pored Hong Konga, pokazuju da nije isključena ni vojna intervencija.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara