Kineski Eastern Airlines od Boeinga otkazao narudžbu 24 Dreamlinera

Kineski Eastern Airlines od Boeinga otkazao narudžbu 24 Dreamlinera

Foto: Boeing

TVRTKA Boeing u utorak je izgubila velikog kupca za svoje zrakoplove 787, nakon što je China Eastern Airlines otkazao svoju narudžbu 24 Boeinga 787, popularnog Dreamlinera, priopćivši kako je tvrtka predugo čekala da zrakoplovi budu isporučeni.

Zračni prijevoznik sa sjedištem u Šangaju zamijenio je narudžbu 787-ica za 45 manjih Boeinga 737, a tvrtka je i od Boeingovog konkurenta Airbusa naručila 15 novih zrakoplova A330, koji su približno iste klase po veličini kao i 787 Dreamliner, javlja agencija AP.

Prošli mjesec Boeing je kineskim naručiteljima, s tri godine zakašnjenja isporučio prvi 787, a kašnjenja su prisilila prijevoznika da razmotri svoje planove za povećanje flote.

Veliki Dreamlineri 787 troše manje goriva i predviđeni su za duge međunarodne letove te predstavljaju revoluciju u zračnom prometovanju, dok su 737-ice uglavnom za kraće letove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Airbus će Kinezima prve zrakoplove isporučiti 2013. godine.

Boeing cilja na proizvodnju od deset 787-ica mjesečno, a niti Boeing niti jedna druga tvrtka do sad nisu tako brzo proizvodile tako velike zrakoplove.

Kada kineska vlada odobri otkazivanje narudžbe Easterna, brojka otkazanih kupnji 787-ica će narasti na 178 komada, a preostat će im narudžba za 797 tih letjelica.

Prema trenutnim cijenama, Eastern je rekao kako nova narudžba za manje Boeinge vrijedi 3.3 milijarde dolara, što je otprilike jednako trošku otkazanih zrakoplova, koji će djelomično pokriti i sam Boeing i to plaćanjem kazni za kašnjenje isporuke.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara