Kineski predsjednik na europskoj turneji: Danas stigao u Monako

Kineski predsjednik na europskoj turneji: Danas stigao u Monako
Foto: EPA

KINESKI predsjednik Xi Jinping doputovao je danas u službeni posjet Monaku u sklopu europske miniturneje u trenutku kad je Europa podijeljena između stajališta koja bi trebalo zauzeti prema kineskom telekomunikacijskom divu Huaweiju i kineskom projektu novog Puta svile.

Xija je u Nici dočekao francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian, a sastao se i s princem Albertom II., koji je u rujnu 2018. posjetio Peking. Riječ je o prvome službenom posjetu jednoga kineskog predsjednika toj zemlji.

Kineski i monegaški čelnici "razmijenit će mišljenja i stajališta o suradnji između Kine i Monaka". Bilateralni odnosi u ovom su slučaju "postali model prijateljske suradnje između velikih i malih država", kazao je ranije zamjenik kineskog ministra vanjskih poslova Wang Chao. 

Washington vrši velik pritisak na europske saveznike da ne koriste opremu kineskog diva Huaweija za razvoj mobilnih mreža pete generacije (5G). SAD i Australija zalupili su mu vrata, no europske države još nisu donijele konačnu odluku. Amerikanci smatraju da bi kineska telekomunikacijska mreža Pekingu mogla poslužiti za špijunažu. 

No Monako je 2018. potpisao sporazum s kineskom grupom, u skladu s kojim će postati prva zemlja posve pokrivena Huaweijevom 5G mrežom. 

Xi je šestodnevnu turneju započeo 21. ožujka posjetom Italiji, odakle je u nedjelju doputovao u Monako. 

Unatoč kritikama EU-a i SAD-a, Italija je pokazala odlučnost u nakani da odigra središnju ulogu u velikom planu Kine u pogledu izgradnje modernoga Puta svile nazvanog "Jedan pojas, jedan put" - programa infrastrukturnih projekata koji će povezati zemlje Euroazije, Bliskog istoka i Afrike. I dok Italija očekuje gospodarski napredak, kritičari upozoravaju da bi je pristupanje kineskome trgovinskom programu moglo dovesti u probleme, pišu svjetski mediji.

"Suradnja s Kinom na tom projektu izbor je čisto gospodarske i trgovinske prirode, posve u skladu s našom pozicijom u Sjevernoatlantskom savezu i Europskoj uniji", ranije je poručio talijanski premijer Giuseppe Conte.

Kineski predsjednik bi navečer sa suprugom trebao večerati s bračnim parom Macron. Riječ je o privatnoj večeri u vili Kerylos koja se nalazi u mjestu Beaulieu-sur-Mer, smještenoj nekoliko kilometara od Nice.

Dvojica čelnika razgovarat će o "kinesko-francuskim odnosima, europsko-kineskim odnosima te o međunarodnim i regionalnim pitanjima od zajedničkog interesa", rekao je visoki kineski izvor. 

U ponedjeljak Xi Jinping nastavlja turneju te će službeno posjetiti Francusku. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara