Kineski predsjednik stigao u prvi službeni posjet Sjevernoj Koreji

Kineski predsjednik stigao u prvi službeni posjet Sjevernoj Koreji
Foto: EPA

KINESKI predsjednik Xi Jinping stigao je u svoj prvi službeni posjet Sjevernoj Koreji, objavili su kineski državni mediji. 

Xi putuje sa suprugom Peng Liyuan i delegacijom visokih dužnosnika, uključujući ministra vanjskih poslova Wanga Yija, navodi novinska agencija Xinhua. 

Xi će dva dana boraviti u Kini na poziv sjevernokorejskog vođe Kim Jong-una koji je putovao u Kinu u nekoliko navrata. 

Očekuje se da će razgovarati o napredovanju denuklearizacije Sjeverne Koreje nakon što je u veljači u Vijetnamu propao summit Kima i američkog predsjednika Donalda Trumpa. 

Kim je pozvao na ukidanje međunarodnih sankcija, ali bezuspješno. 

Uskoro bi se trebao sastati i s Trumpom

Do posjeta dolazi uoči G20 summita u Japanu koji počinje 28. lipnja, kada bi se Xi trebao sastati s Trumpom. 

Kina je glavni saveznik i trgovinski partner Sjeverne Koreje. Posjet Xija je strateški isplaniran s obzirom na zastoj u razgovorima između SAD-a i Sjeverne Koreje, rekao je Cheng Xiaohe, profesor međunarodnih odnosa na Sveučilištu Renmin u Kini. 

"Xi se sastaje s Kimom prije susreta s Trumpom zbog toga što žele potaknuti promjene trenutne situacije", rekao je Cheng. 

Od ožujka 2018. i prvog službenog posjeta Kima susjednom divu, sjevernokorejski vođa susreo se s Xijem ukupno četiri puta. Xi je postao kineski predsjednik 2013. 

Trump je prošli tjedan primio pismo od Kima i opisao dobivenu poruku kao "prekrasnu" i "toplu". 

Američki čelnik nije isključio treći summit s Kimom i poručio je da je i dalje uvjeren da će se "dogoditi nešto pozitivno". 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara