Kineski premijer najavio prekid gradnje novih nuklearnih postrojenja, građani u panici skupljaju velike zalihe soli

Foto:

KINA je nakon nuklearne katastrofe u Japanu zaustavila planove o gradnji novih nuklearnih postrojenja, javlja BBC.

Također vlada najavljuju temeljitu provjeru postojećih nuklearnih reaktora, kao i onih koji su tek u planu izgradnje. Trenutno se radi na konstrukciji 27 novih reaktora što je 40/% od ukupnog broja reaktora koji se planiraju graditi u cijelom svijetu.

"Privremeno prekidamo sve nuklearne projekte, uključujući i one na kojima su već započeti preliminarni radovi, sve dok se ne definira sigurnosno pitanje oko upotrebe nuklearne energije", izjavio je na sjednici Državnog vijeća kineski premijer Wen Jiabao.

Panika zbog soli

Zbog radijacije iz japanske nuklearke Kinezi sakupljaju zalihe soli i drugih dnevnih potrepština. Lokalni mediji izvještavaju kako je u zemlji nastala prava panika oko soli, javlja Kyodo News.

Rezultat je to informacije kako se radijacija iz japanske nuklearke u Fukushimi proširila u more i tako direktno "otrovala" morsku sol. Kinezi također vjeruju glasinama kako sol u kombinaciji s jodom pomaže u zaštiti od nuklearnog zračenja. Agencija Xinhua javlja da su trgovački centri u mnogim kineskim gradovima ostali bez zaliha soli.

Kineska državna kompanija za proizvodnju soli tvrdi da je danas u pokrajini Zhejiang prodano ukupno 4000 tona tog začina, što je osam puta više od dosadašnjeg dnevnog prosjeka.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara