Kirgistan odgađa predsjedničke izbore

Kirgistanski parlament je u četvrtak odgodio izbore za novog predsjednika države, koji su bili najavljeni za 26. lipnja, i očekuje se da će novi datum izbora biti objavljen u petak.

Taj je potez posljedica neslaganja među članovima parlamenta o zakonskim jamstvima imuniteta bivšem predsjedniku Askaru Akajevu, koji je ovaj tjedan podnio ostavku, nakon što je 24. ožujka pred oporbenim prosvjedima pobjegao u Moskvu.

Neki parlamentarni zastupnici zahtijevaju promjene u zakonu kako bi se omogućio pravni postupak protiv 60-godišnjega Akajeva odluče li se on i njegova obitelj vratiti kući.

Askar Akajev potpisao je ostavku u ponedjeljak u Moskvi pred skupinom kirgistanskih parlamentaraca, a da bi stupila na snagu, mora je potvrditi parlament.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svrgnuti predsjednik je u snimljenom govoru kojim podnosi ostavku rekaoda je iz zemlje pobjegao kako bi spriječio građanski rat.

Parlamentarci su odslušali taj govor i odgodili izjašnjavanje o prihvaćanju ostavke. Neki zahtijevaju da mu se sudi zbog korupcije, a prema kirgistanskim zakonima, bude li ostavka prihvaćena, njega bi doživotno štitio imunitet.

(Hina) xvm ydj

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara