Kirurzi KB-a Dubrava prišili ruku mladiću koju si je odsjekao sjekirom

Kirurzi KB-a Dubrava prišili ruku mladiću koju si je odsjekao sjekirom

Tekst: J.Š.
Foto: I
lustracija (AFP)

SEDAM sati mikrokirurški tim, kojeg su činili doc. Srećko Budi, doc. Rado Žic i dr. Božidar Gorijanec, radio je na replantaciji šake 22-godišnjeg pacijenta. Radi se o vrlo složenoj operaciji čiji je prvi korak spajanje kostiju, nakon čega slijedi spajanje tetiva, te živaca i krvnih žila, objasnio je za Index doc. Rado Žic.

Mladi pacijent koji si je sam sjekirom odrezao ruku, ozlijedio se na još dva mjesta na ruci gdje si je također oštetio tetive koje je trebalo povezati. 22-godišnjak se jutro nakon uspješno obavljene operacije osjeća dobro i pred njim je sada terapija kojom će staviti šaku u funkciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Replantacija, ili vraćanje dijelova tijela koja su traumom ili na neki drugi način odvojena, nije učestao zahvat. Kako nam je kazao doc. Žic, godišnje se u Hrvatskoj napravi 30-ak pravih replantacija, a uspješnost takvih operacija ovisi o mjestu i tipu ozljede.

Odnosno, ukoliko su žile jako zdrobljene, odvojeni dio tijela teže je spasiti. No, ukoliko se radi o pravilnom rezu, uspješnost operacija je preko 90 posto. "Dio tijela vraćen replantacijom u funkciju se stavlja fizikalnom terapijom s kojom pacijent može početi već tjedan dana nakon ozljede", kazao nam je doc. Žic dodajući kako osim toga, uspješnost ovisi i o starosti pacijenta, o drugim ozljedama koje je zadobio te drugim bolestima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara