Kiša, tuča, klizišta i udari groma: U samo pola sata potopljen Kumrovec, pod vodom 30 kuća

Kiša, tuča, klizišta i udari groma: U samo pola sata potopljen Kumrovec, pod vodom 30 kuća

Screenshot: HRT

OLUJNO nevrijeme pogodilo je jučer poslijepodne područje Kumrovca. U pola sata poplavljeno je tridesetak kuća, nekoliko poslovnih objekata i Etno muzej Staro selo, koji je do daljnjeg zatvoren za posjetitelje, javlja HRT.Kiša i tuča u manje od sat vremena prouzročile su poplave u Kumrovcu. Državna cesta bila je puna nanosa, stradale su i lokalne ceste, a otvorila su se i mnoga klizišta.

"Došlo je do izljevanja vode iz potoka, zahvaćen je strogi centar Kumrovca. Vatrogasci su intervenirali na 10-15 lokacija. Što smo mogli spasiti spasili smo. Bio je i udar groma u stambenu zgardu, tako da je bilo više raznih intervencija", kazao je zapovjednik Zagorske javne vatrogasne postrojbe Zabok Dražen Sinković.Otklanja se šteta

U nevremenu koje je u kasnim večernjim satima u subotu zahvatilo Krapinsko-zagorsku županiju, posebno njezin zapadni dio i Kumrovec, u deset minuta pale su velike količine kiše koje su poplavile gotovo sve objekte u Etno muzeju Staro selo  i Titovu rodnu kuću kao i više desetaka objekata u mjestu te otklanjanje šteta još uvijek traje.

 Prema riječima zapovjednika DVD-a Kumrovec Maria Lončara, kiša koja je silovito padala desetak minuta  poplavila je rodnu Titovu kuću u kojoj je bilo četrdesetak centimetara vode. Kako je rekao, ništa bolje nisu prošli ni ostali objekti u Etno muzeju Staro selo.  Otklanjanje štete trajalo je cijelu noć i  još uvijek je u tijeku.

 Osim objekata u Etno muzeju Staro selo, Lončar ističe da je poplavljeno i tridesetak objekata u cijelom Kumrovcu kao i trgovački centar u središtu mjesta. Silina kojom je kiša padala , uz nešto malo tuče, nezapamćena je na ovim prostorima, rekao je Lončar. Prema njegovoj procjeni štete će se sanirati danas cijeli dan kao i idućih dana.

 Osim poplavljenih objekata prijavljena su i dva manja požara, odnosno zadimljenje instalacija od udara groma u jednom stambenom objektu u Kumrovcu. Prema informacijama iz Centra 112 problema je bilo i u drugim mjestima u Krapinsko-zagorskoj županiji. Voda je ispumpavana i iz obiteljskih kuća u Zagorskim Selima i Desiniću. Problema je bilo i u prometu budući se u mjestu Jertovec drvo srušilo na cestu.

Nevrijeme je pogodilo i još neka mjesta u Zagorju.

Danas se očekuje vruće i sparno vrijeme. Na Jadranu će biti pretežno sunčano, na njegovom krajnjem jugu u drugom dijelu dana uz mogućnost za kakav lokalni pljusak. U kopnenim će predjelima prijepodne biti uglavnom sunčano, sredinom dana i popodne bit će vrlo nestabilno, a uz pojačan razvoj oblaka bit će kiše i lokalnih grmljavinskih pljuskova. Ponegdje je moguće i izraženije grmljavinsko nevrijeme.

U većini kopnenih predjela puhat će slab istočni i sjeveroistočni, na krajnjem istoku jugoistočni vjetar. Na Jadranu će biti slabog i umjerenog sjeverozapadnog i jugozapadnog vjetra.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara