Klimatske promjene i pandemije opasnih bolesti veća prijetnja za britansku sigurnost nego terorizam

Klimatske promjene i pandemije opasnih bolesti veća prijetnja za britansku sigurnost nego terorizam

BRITANSKI premijer Gordon Brown izjavio je danas u parlamentu kako su za Otočane klimatske promjene i pandemije opasnih bolesti veća prijetnja sigurnosti nego terorizam, te stoga Britanija mora radikalno pojačati svoju obranu u tim područjima.
 
Britanski premijer poznat je po svojim stajalištima o klimatskim promjenama, no ovo je prvi puta da je globalno zatopljenje stavio ispred prijetnje terorizmom. Već prije premijer Brown je govorio kako će u borbi protiv klimatskih promjena povesti 4. tehnološku revoluciju koja bi bila u mogućnosti za 20 godina otvoriti milijun radnih mjesta u Velikoj Britaniji.

"Prijetnje prirode i svi rizici s kojima se susrećemo posljednjih desetljeća promijenili su naše staro viđenje o nacionalnoj obrani i međunarodnoj sigurnosti", rekao je Brown dodajući kako će nova lista prijetnji za nacionalnu sigurnosti biti objavljena ove godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Klimatske promjene najveći su izazov za globalnu sigurnost i obranu", rekao je Brown. U novoj strategiji obrane Britanije također su i procjene kako bi pandemijski tip gripe mogao u Britaniji odnijeti više od 750 tisuća života, a ukalkulirani su scenariji za spašavanje iz poplavljenih područja, gdje bi vojska mogla evakuirati stotine tisuća ljudi.    

I.Ć.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara