Klimatski aktivist ogorčio Njemačku svojim stavom prema Holokaustu

Klimatski aktivist ogorčio Njemačku svojim stavom prema Holokaustu
Foto: EPA

JEDAN od osnivača radikalnog klimatskog pokreta Extinction Rebellion Roger Hallam izazvao je buru kritika u Njemačkoj nakon intervjua tjedniku Die Zeit u kojem je relativizirao Holokaust i negirao njegovu jedinstvenost.

Hallam je u izdanju tjednika Die Zeit od četvrtka Holokaust opisao kao "gotovo normalni povijesni događaj" te kao "just another fuckery in human history" što su njemački mediji preveli kao "još jedno sranje u povijesti čovječanstva".

On je objasnio kako je u posljednjih 500 godina uvijek iznova bilo genocida te kao primjer naveo genocid Belgijaca nad stanovništvom tadašnjeg Konga.

Za njega Holokaust nije jedinstveni događaj u povijesti

Hallam je izjavio kako za njega Holokaust nije jedinstveni događaj u povijesti. "Činjenica je da su tijekom povijesti milijuni redovito pogubljivani na najsuroviji mogući način", rekao je Hallam.

On je istodobno izrazio mišljenje kako smatra da je njemački stav naspram Holokausta štetan jer da blokira proces učenja iz prošlosti.

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas izrazio je ogorčenje izjavom jednog od vođe ekstremnog klimatskog pokreta i bivšeg poljoprivrednika Hallama.

Hallam "već mjesecima" polarizira svojim istupima

"Pokušaj industrijskog istrebljenja Židovki i Židova je jedinstveno nečovječni čin u povijesti", proučio je Maas preko Twittera.

Njemački ogranak pokreta Extinction Rebellion (XR) odlučno se ogradio od izjava britanskog aktivista. "Hallamove izjave koje relativiziraju i umanjuju strahote Holokausta su neprihvatljive", priopćio je njemački ogranak XR-a. Ova organizacija se ogradila i od "ostalih izjava vezanih uz demokraciju, rasizam ili seksizam".

Njemački XR je objasnio kako Hallam "već mjesecima" polarizira svojim istupima.

Otkazana njemačka premijera Hallamove knjige

Predsjednik njemačke stranke Zeleni je također zatražio "odlučno distanciranje" od Hallamovih izjava. "Antisemitizmu i relativiziranju Holokausta nije mjesto niti u jednom pokretu", rekao je Habeck.

Njemački izdavač Ullstein je otkazao njemačku premijeru Hallamove knjige o civilnom neposluhu na temu borbe protiv klimatskih promjena koja je trebala biti predstavljena sljedećeg tjedna. Izdavačka kuća je ovaj potez objasnila "antisemitskim izjavama" autora.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara