Klub HSLS-a traži izvješće oko sporazuma o tranzitu kroz Ploče i Neum

KLUB zastupnika HSLS-a danas je od Vlade zatražio da izvijesti Sabor o tijeku pregovora s predstavnicima BiH u vezi sa Sporazumom o slobodnom tranzitu kroz Luku Ploče i Neum, kako se, tvrde u toj stranci, ne bi ponovio vanjskopolitički promašaj kao u slučaju graničnog sporazuma sa Slovenijom..

Potpredsjednik HSLS-a Joško Kontić je na konferenciji za novinare u Saboru rekao da je njegov klub predložio sazivanje sjednice saborskog Odbora za vanjsku politiku na kojoj bi ministar vanjskih poslova izvijestio zastupnike o tijeku pregovora s predstavnicima BiH u vezi sa spomentim Sporazumom.

Podsjetio je da je sporazum potpisan još u studenom 1998., da ga je BiH i ratificirala, što Hrvatski sabor nije učinio zbog spornih odredbi oko sastava Povjerenstva za nadgledanje, praćenje, tumačenje i donošenje arbitražnih odluka.

Kontić je napomenuo da su se nakon zatvorenog sastanka prije desetak dana u Pločama u javnosti pojavile informacije kako je postignut konačan dogovor o mješovitoj upravi nad Lukom Ploče, koji bi trebao biti operacionaliziran kroz Protokol o izmjena spornog članka Sporazuma.

Dodao je da će Vijeće ministara BiH o tome raspravljati idući tjedan, te da je ministar vanjskih poslova jučer izjavio da će BiH ustrajati na tome da Hrvatska u paketu ratificira Sporazum i predloženi Protokol.

Kontić je upozorio na, kako je rekao, loša dosadašnja iskustva u rješavanju otvorenih pitanja sa susjednim zemljama, posebno oko parafiranja graničnog sporazuma sa Slovenijom unatoč protivljenju Odbora za vanjsku politiku.

"To je, budući da Sabor nije ratificirao parafirani sporazum, Hrvatsku dovelo u vrlo nepovoljan diplomatsko-politički položaj, a ne želimo da se slična situacija ponovi i ovom prilikom", rekao je.

Na novinarski upit da komentira tvrdnje sindikata drvne i papirne industrije da je lani otvoreno 30 novih pilana, od kojih je sedam u vlasništvu zastupnika, uglavnom iz HSS-a, Kontić je rekao da HSLS o tome nema nikakvih saznanja.

No, nužnim je istaknuo da se javnosti u potpunosti otvore sve informacije o poslovnim aktivnostima hrvatskih ministara i zastupnika.

Odgovarajući na upit zašto je nedavno napala HSS-ovog pomoćnika ministra poljoprivrede Josipa Hralu, potpredsjednica HSLS-a Đurđa Adlešić kazala je da se "nije mogla pomiriti" da Hrala, koji je pravomoćno osuđen za kazneno djelo, otvara bjelovarski poljoprivredni sajam.

Nadovezao se Kontić, rekavši da HSLS u potpunosti podržava svoju potpredsjednicu, i to u kontekstu afirmacije pravne države.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara