Klub HSLS-a traži izvješće oko sporazuma o tranzitu kroz Ploče i Neum

KLUB zastupnika HSLS-a danas je od Vlade zatražio da izvijesti Sabor o tijeku pregovora s predstavnicima BiH u vezi sa Sporazumom o slobodnom tranzitu kroz Luku Ploče i Neum, kako se, tvrde u toj stranci, ne bi ponovio vanjskopolitički promašaj kao u slučaju graničnog sporazuma sa Slovenijom..

Potpredsjednik HSLS-a Joško Kontić je na konferenciji za novinare u Saboru rekao da je njegov klub predložio sazivanje sjednice saborskog Odbora za vanjsku politiku na kojoj bi ministar vanjskih poslova izvijestio zastupnike o tijeku pregovora s predstavnicima BiH u vezi sa spomentim Sporazumom.

Podsjetio je da je sporazum potpisan još u studenom 1998., da ga je BiH i ratificirala, što Hrvatski sabor nije učinio zbog spornih odredbi oko sastava Povjerenstva za nadgledanje, praćenje, tumačenje i donošenje arbitražnih odluka.

Kontić je napomenuo da su se nakon zatvorenog sastanka prije desetak dana u Pločama u javnosti pojavile informacije kako je postignut konačan dogovor o mješovitoj upravi nad Lukom Ploče, koji bi trebao biti operacionaliziran kroz Protokol o izmjena spornog članka Sporazuma.

Dodao je da će Vijeće ministara BiH o tome raspravljati idući tjedan, te da je ministar vanjskih poslova jučer izjavio da će BiH ustrajati na tome da Hrvatska u paketu ratificira Sporazum i predloženi Protokol.

Kontić je upozorio na, kako je rekao, loša dosadašnja iskustva u rješavanju otvorenih pitanja sa susjednim zemljama, posebno oko parafiranja graničnog sporazuma sa Slovenijom unatoč protivljenju Odbora za vanjsku politiku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"To je, budući da Sabor nije ratificirao parafirani sporazum, Hrvatsku dovelo u vrlo nepovoljan diplomatsko-politički položaj, a ne želimo da se slična situacija ponovi i ovom prilikom", rekao je.

Na novinarski upit da komentira tvrdnje sindikata drvne i papirne industrije da je lani otvoreno 30 novih pilana, od kojih je sedam u vlasništvu zastupnika, uglavnom iz HSS-a, Kontić je rekao da HSLS o tome nema nikakvih saznanja.

No, nužnim je istaknuo da se javnosti u potpunosti otvore sve informacije o poslovnim aktivnostima hrvatskih ministara i zastupnika.

Odgovarajući na upit zašto je nedavno napala HSS-ovog pomoćnika ministra poljoprivrede Josipa Hralu, potpredsjednica HSLS-a Đurđa Adlešić kazala je da se "nije mogla pomiriti" da Hrala, koji je pravomoćno osuđen za kazneno djelo, otvara bjelovarski poljoprivredni sajam.

Nadovezao se Kontić, rekavši da HSLS u potpunosti podržava svoju potpredsjednicu, i to u kontekstu afirmacije pravne države.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara