Klub HSLS-a: Vlada pokušava uvesti policijsku državu

KLUB HSLS-a u Hrvatskom saboru zatražio je danas od hrvatske Vlade da povuče Uredbu o obvezama iz područja nacionalne sigurnosti za pravne i fizičke osobe u telekomunikacijama, tvrdeći da je riječ o pokušaju uvođenja policijske države.

HSLS-ov zastupnik Mario Kovač na današnjoj je konferenciji za novinare u Saboru ustvrdio da se iza neatraktivnog naziva uredbe krije duboko zadiranje u delikatnu problematiku ljudskih prava i građanskih sloboda.

Tvrdi da se spomenutom uredbom propisuje obveza svih pravnih i fizičkih osoba koje pružaju telekomunikacijske usluge da vrše tajni nadzor nad telefonskim razgovorima, da o vlastitom trošku nabave opremu za prisluškivanje te da snimaju sve razgovore.

Telekomunikacijske tvrtke morale bi osigurati nadzor nad svim telefonskim pozivima i sve podatke o pozivima, te podatke o trenutnoj lokaciji sredstva za komuniciranje, što bi, zapravo, bilo praćenje građana lociranjem mobitela, rekao je Kovač.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Takva uredba, smatra glavna tajnica HSLS-a Dorica Nikolić, nesporno zadire u ljudska prava i protivi se Ustavu, budući da je Ustavom propisano da se građanske slobode ograničavaju isključivo radi zaštite nacionalne sigurnosti i za potrebe pravosudnih postupaka, kroz zakone koje, po Ustavu, donosi parlament, i to kvalificiranom većinom.

"Pretvara li se Hrvatska polako u policijsku državu, sa Saborom kao uresom, usprkos zaklinjanju u parlamentarizam", pitaju se HSLS-ovci.

Klub će zato Saboru predložiti zaključak kojim bi se Vladu obvezalo da odustane od takve uredbe, a ne pristane li parlamentarna većina na taj zaključak, uz potpis 51 zastupnika, zatražit će da se o Uredbi raspravlja na plenarnoj saborskoj sjednici i sjednicama nadležnih odbora.

"Hrvatska ne može postati policijska država, ako to ne odluči Sabor, kako je određeno Ustavom. Sve ostalo je raspirivanje demokracije", kazala je Nikolić.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara