Klub HSP/HKDU-a protiv izmjena Pomorskog zakonika

KLUB zastupnika HSP/HKDU-a usprotivio se izmjenama Pomorskog zakonika koje je predložla Vlada, i po kojima bi strani ratni brodovi s nuklearnim oružjem mogli uplovljavati u hrvatske luke.

"To je sumanuto i neprimjereno i tomu ćemo se oštro usprotiviti, a nadamo se i ostale parlamentarne stranke", izjavio je na današnjoj konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru predsjednik Kluba zastupnika HSP/HKDU-a Anto Đapić.

Smatra da takva odluka nema nikakve veze s hrvatskim potrebama, posebno u vrijeme dok Hrvatska nije ni blizu ulaska u NATO.

"Vlada takvim potezom ispravlja svoju nedosljednu politiku prema SAD-u, a sada kad je SAD pobijedio u Iraku, želi se dodvoriti prihvaćanjem svih njihovih zahtjeva", rekao je Đapić.

HSP-ovac Tonči Tadić upozorio je da su najavljene izmjene Pomorskog zakonika protivne Međunarodnom pravu mora, koje kaže da je za pravo prolaska nečijim teritorijalnim morem s nuklearnim oružjem ili gorivom nužno imati posebne isprave i sigurnosne mjere.

Protivne su i Sporazumu o neširenju nuklearnog oružja, dodao je Tadić i istaknuo da Hrvatska još nema povjerenstvo za procjenu nuklearnog rizika, koje bi nadziralo takve brodove i njihov boravak u zemlji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Ako se kontrolira Sava zbog nuklearke Krško, suludo je mrtvo- hladno pustiti nosač zrakoplova na kojemu su po dva nuklearna reaktora veličine onoga u Krškom", kazao je.

Upozorio je da strani vojni brodovi imaju imunitet i da neće odgovarati u slučaju nuklearne nesreće, da Hrvatska ruši ugled turističke zemlje i Jadrana kao područja bez nuklearnog oružja.

Klub HSP/HKDU-a zahtijeva od Vlade da što hitnije pripremi saborsku raspravu o vanjskoj politici zbog, rekao je Đapić, novog "preslagivanja" odnosa nakon ulaska u završnicu rata u Iraku.

Hrvatska mora žurno definirati odnose prema EU-u i NATO-u zbog novonastalih okolnosti, istaknuo je Đapić.


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara