Klub manjina birače poziva da biraju manjinske, a ne stranačke kandidate

PREDSTAVNICI Kluba nacionalnih manjina u Hrvatskom saboru pozvali su danas pripadnike manjina da na predstojećim parlamentarnim izborima biraju manjinske, a ne stranačke kandidate.

Zastupnik talijanske nacionalne manjine Furio Radin je, na konferenciji za novinare, prozvao Ustavni sud da je, "odbijanjem davanja vjerodostojnog tumačenja odredbe Izbornog zakona koja regulira broj glasova građana na izborima, pitanje tzv. pozitivne diskriminacije vratio u sferu političke trgovine".

"Ustavni sud je zakazao, ponio se fiškalski i politički, umjesto da se izjasni o usklađenosti Izbornoga zakona s Ustavom i Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina", kazao je Radin.

Dodao je kako "manjinama preostaje jedino da zaštitu prava na dopunsko glasovanje, (da imaju dva glasa) koje im jamči Ustav, zatraže pred Međunarodnim sudom za ljudska prava u Strasbourgu, budući da su ovakvim stavom diskriminirane".

Ocijenio je kako su teorijske rasprave o tom pitanju deplasirane, jer Ustav dopušta dodatno pravo glasa, koje ovisi jedino o političkoj volji.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne iznenađuje ga, kaže, mišljenje saborskih odbora za Ustav i za zakonodavstvo, koji manjinama osporavaju pravo na dodatni glas.

"Čudi me što takva osporavanja dolaze od strane onih koji bi takvom matematikom zaradili", kazao je Radin, pojašnjavajući da je riječ o strankama vladajuće koalicije.

Zastupnici češke i mađarske manjine Zdenka Čuhnil i Tibor Santo upozorili su da su stranke vladajuće koalicije, u zajedničkom programu iz 2000., isticale zaštitu nacionalnih manjina, i "obećavale pozitivnu diskriminaciju".

Ustavni sud nedavno je odbio zahtjev manjinskih udruga za ocjenu ustavnosti Zakona o izboru zastupnika tvrdeći da se člankom koji osporavaju jamči opće biračko pravo svim građanima, ali da se njime ne određuje koliko će puta moći glasovati, prepuštajući to nadležnosti zakonodavca.

Saborski Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav jučer je donio mišljenje da pripadnici nacionalnih manjina mogu glasovati samo jedanput jer ih to izjednačava sa svim ostalim građanima.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara